proste obliczenie a mnie nie wychodzi. teownik pod katem 45'
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
fireman_lodz
- Początkujący

proste obliczenie a mnie nie wychodzi. teownik pod katem 45'
robie metalowe schody i zastanawiam sie nad kupnem materialu... wysokosc od podloza do pierwszego pietra wynosi 5m. chce zrobic schody pod katem 45' czyli dlugosc schodów bedzie wynosic pierwiastek z 50 czyli troche ponad 7m. dlugosci i wysokosci stopnia ma byc rowna 200mm. do tego potrzebuje 2-óch teownikow 160mm lub 2-óch dwuteownikow 160mm. i teraz nie wiem co bedzie lepsze... nie wiem jaka jest wytrzymalosc teownika podpartego na jego koncach, a jaka dwuteonika. ile kN wytrzymaja i ile zapasu beda miec. i czy nie bylo by dobrze w polowie zastosowac podpore eliminujaca drgania i ewentualne zlamanie konstrukcji. moze mi to ktos policzyc czy 2 teowniki 160mm o dl 7m wytrzymaja nacisk jednaj tony? pozdrawiam
Nawet jeżeli SGN ci wyjdzie to co z SGU?
W tablicach stalowych 1/2 IPN 320* na gwiazdkę - wiesz co to oznacza. Porównujesz teownik z dwuteownikiem o tej samej wysokości - zawsze dwuteownik wyjdzie ci "nośniejszy". 1 tona pod kątem 45 na belce 7 m to to samo co 1 tona pod kątem 90* na 5 m belce, albo 707 kg na 7 m.
PS. Studenci więcej samodzielności.
W tablicach stalowych 1/2 IPN 320* na gwiazdkę - wiesz co to oznacza. Porównujesz teownik z dwuteownikiem o tej samej wysokości - zawsze dwuteownik wyjdzie ci "nośniejszy". 1 tona pod kątem 45 na belce 7 m to to samo co 1 tona pod kątem 90* na 5 m belce, albo 707 kg na 7 m.
PS. Studenci więcej samodzielności.
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
-
fireman_lodz
- Początkujący