Instalacja w podłodze
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Instalacja w podłodze
Witam, mam następujące pytanie. Planuję większy remont w mieszkaniu (willa dwurodzinna). Chcę wymienić instalację grzewczą. Nie chciałbym jednak kuć ścian aby wywlekać z nich rury które lecą aktualnie do starych żeliwniaków. Czy moge po prostu uciąć rury i zostawić je w ścianie? Drugie moje pytanie dotyczy nowej instalacji. Chciałem ją już rozprowadzić w podłodze. Mam aktualnie stary parkiet który będę demontował i układal nowy. W jaki sposób poprowadzić instalacje w podłodze? Czy mogę w stropie (kleina) wyfrezować kanaliki na instalację? Czy jest to dozwolone? Jeśli nie jaka jest alternatywa? Pozdrawiam wszystkich
W stropie?Nie ma problemu.Głębokość,taka,by zakryć rury wraz z otulinami,a spadki wystarczą 0,5 cm/m,ze wznoszeniem w kierunku grzejnika.
Trzeba pamiętać,by nie puszczać rur w sposób; do góry-poziomo-na dół,bo w części poziomej zostanie powietrze.Czyli,kiedy np. rura idzie po ścianie,potem sufitem i na dół do grzejnika ten pod sufitowy odcinek zatka się korkiem powietrznym.
Montuje się na tym górnym odcinku odpowietrzniki automatyczne,ale w przypadku schowania rur w suficie to raczej trudne,a częściej nie możliwe.
Gdyby z tego górnego odcinka szło odgałęzienie do grzejnika na piętrze,lub naczynia wzbiorczego,to nie ma sprawy.Powietrze pójdzie do niego.
Trzeba pamiętać,by nie puszczać rur w sposób; do góry-poziomo-na dół,bo w części poziomej zostanie powietrze.Czyli,kiedy np. rura idzie po ścianie,potem sufitem i na dół do grzejnika ten pod sufitowy odcinek zatka się korkiem powietrznym.
Montuje się na tym górnym odcinku odpowietrzniki automatyczne,ale w przypadku schowania rur w suficie to raczej trudne,a częściej nie możliwe.
Gdyby z tego górnego odcinka szło odgałęzienie do grzejnika na piętrze,lub naczynia wzbiorczego,to nie ma sprawy.Powietrze pójdzie do niego.
adam
chcę to własnie ciągnąc w pexie, większość zrobi fachowiec, ja jednak chce już przygotować kanały w stropie itp. Stąd moje pytanie i obawy jeśli chodzi o wytrzymałość stropu. Rozumiem że jeśli pex ma 20 mm + otulina 5mm (??), to czy te 2-3cm wybranego stropu nie wplyną negatywnie na jego wytrzymałość. Czy powininem to uzgodnić z konstruktorem?
Pozdrawiam
Pozdrawiam