pomocy znaczny wzrost temperatury ponad nastawiona

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Mirek2602
Początkujący
Początkujący

pomocy znaczny wzrost temperatury ponad nastawiona

Post autor: Mirek2602 »

pomocy w ustawieniu sterowania
ponadto nastepuje znaczny czyli ok 10stopniwzrost temperaturyponad temperature nastawiona juz po wylaczeniu sie wentylatora temperatura rosnie
jest to kociol z poziomymi kanalami prubuje palic teraz mialem ale mozna palic tez weglem
producent pisze ze mial zapalac od gory a wegiel od dolu
sterownikst24 firmy defro optima komfort plus
zastanawiam sie ktory opal bylby lepszyi wygodniejszy jak sadzicie szczegolnie usmiechnalbym sie do jareckiego 79 bo czytam forum i jesli oczywiscie odpowie bylbym wdzieczny za kazda rade :( bo ja nie mam o tym pojecia

Awatar użytkownika
marcinradom
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: marcinradom »

by zapobiec temu zjawisku musisz mieć zainstalowaną przepustnicę między dmuchawą a kotłem. zapobiega ona dostawaniu sie lewego powietrza do kotła podczas gdy dmuchawa stoi. można teraz kupić dmuchawy zintegrowane z przepustnicą np tu: [url]allegro.pl/item272334906_dmuchawa_wpa01_z_przepustnica.html[/url]
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

tak jak pisałem

Post autor: Jarecki79 »

tak jak pisałem, gdzie ta dmuchawa jest zamocowana. Obniż jej górną moc, to trochę pomoże.

Ja w moim starym sterowniku miałem ustawioną moc dmuchawy na 30%, teraz mam sterownik z algorytmem PiD to już się o te ustawienia martwić nie muszę.
Temperaturę ze sterownikiem Płomyk PiD mam stabilną a dmuchawa jest dobierana w zależności od zapotrzebowania od mocy 1% wzwyż, kocioł nie odbija, wszystko jest suchutkie i super dopalone, w dodatku zasyp pali sie dłużej o jakieś 8 do 12godzin, temperaturę wody i spalin mam bardzo stabilną. :D
Jarecki
Serdecznie pozdrawiam wszystkich
na forumbudowlane.pl

jaros
Początkujący
Początkujący

Post autor: jaros »

Prawdopodobnie masz niewyregulowany obciążnik przy klapce wentylatora i stąd niekontrolowany wzrost temperatury.

Mirek2602
Początkujący
Początkujący

ustawienia kotla optima komfort plus

obciaznik zamyka klapke dokladnie bo sprawdzalem

benedek
Początkujący
Początkujący

Instalacje grzewcze

Post autor: benedek »

podaj moc kotla >pow.domu>czy pracuje tylko dmuchawa z grawitacja czy z pompka>czy jest bojler :lol:

maar
Początkujący
Początkujący

Post autor: maar »

Mam taki piec i miałem ten sam problem z tym że jeszcze odbijał. Temperatura rośnie bo wentylator ma zbyt duże obroty i nie zwalnia kilka stopni przed zadaną temperaturą. Wzrost temperatury jest spowodowany bezwładnością paleniska.
Ja od 2 tygodni mam sterownik płomyk pid. Proces palenia przebiega bardzo stabilnie i piec nie przeciąga. Wtym czasie tylko raz strzelił - wcześniej codziennie. Czas palenia na tym sterowniku zwiększył się o ok. 2 godz.

Mirek2602
Początkujący
Początkujący

mam piec 20kw optma komfort plus ogrzewam 150m2 w tym troche podlogowki na rtl na powrocie oraz bojler 100l plaszczowy i wspolna pompke na co i bojler

hatcher
Początkujący
Początkujący

Post autor: hatcher »

Mam bardzo podobny problem. Z tym, ze u mnie zauwazylem, ze ciag kominowy jest na tyle duzy, ze podczas podtrzymania klapka wentylatora nie jest caly czas domknieta. Podejzewam, ze zle wyregulowany obciaznik - jak go wyregulowac? Posiadam kociol Taurus Tur S. Jako obciaznik narazie mam przymocowana do klapki wentylatora (fabrycznie) nakretke i nic wiecej nie bylo w zestawie. Co z tym zrobic?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”