jaka kolejność prac na poddaszu?

Jeżeli chcesz zaadaptować swoje poddasze to koniecznie musisz znać wszystkie aspekty, z jakimi możesz się spotkać przy remoncie poddasza. Oprócz tego w tym dziale poznasz pomysły innych na aranżacje tego pomieszczenia.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

pawelurb
Początkujący
Początkujący

jaka kolejność prac na poddaszu?

Post autor: pawelurb »

od czego zacząć prace na poddaszu ? dom nowo budowany , co najpierw , ocieplenie , ścianki działowe instalacje wylewki , płyty G-K ?
Nie wiem czy zaczynać od ocieplenia , czy od stawiania ścianek działowych ( ścianki cześciowo murowane z "suporeksu" , kiedy kłaść instajacje ? może ktoś opisać krok po kroku jak powinno to wygladać?

Gość

Post autor: Gość »

docieplenie dachu
scianki
i reszta

viking3
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: viking3 »

trzeba pamiętać że na poddaszu zawsze najpierw prace mokre a po odpowiednim czasie schnięcia, następne kolejności ocieplenie itd

giv
Aktywny
Aktywny

Post autor: giv »

jestem zwolennikiem suchej zabudowy (nie suporex)
czyli ocieplenie +dwie folie, sufity na skosach, scianki g-k w nich od razu instalacje. gips malowanie umeblowanie parapetowka :D
pozdrawiam
coś sie wymyśli!!

Brum
Początkujący
Początkujący

Post autor: Brum »

Wtrące również pytanie...

czyli dowiedziałem się, że wylewkę pod podłogówkę robić przed ociepleniem - yhm...

a czy ktoś mi powie, w jakiej kolejności lepiej ścianki działowe budować? Najpierw powinienem ocieplić dach, zabić płytami i dopiero do ukończonych skosów mmontować ścianki działowe?
Czy na odwrót: stelarze ścian postawić jeszcze przed ociepleniem i montować do krokwi i łat o dopiero wtedy pakować się z wełną i ocieplać dach??
jest czas zbierania kamieni i zrzucania

giv
Aktywny
Aktywny

Post autor: giv »

co do wylewki pod orzewanie pdlogowe to zalezy od dokladnosci planow i zdecydowania klienta. robilem juz w ten sposob. wylewka i podlogowka a na koniec wykonczenie scian i sufitow, ale klient byl zdecydowany co do miejsca gdzie beda scianki do konca prac ( nic nie uszkodzilismy.

najpierw sufit. przeciez nie bedziesz sie bazowal na krokwiach zeby tam stawiac scianki?! po ulozeniu sufitu masz pole do popisu
coś sie wymyśli!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poddasze”