Witam
Chciałbym w domu (korytarz, wiatrołap, garaż) zamontować lampę z czujką ruchu. Który czujnik lepszy? PIR czy mikrofalowy.
Czujnik ruchu PIR czy mikrofalowy
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Czujnik ruchu PIR czy mikrofalowy
Ja mam czujniki PIR 360 z regulacją czułości i czasu. Sprawdza nam się to już od wielu lat doskonale. Są w centralnym punkcie korytarza w kształt litery T. W pomieszczeniach bardziej kwadratowych jak wiatrołapy to w ogóle nie będzie problemu.
Dzięki. Zakupiłem czujniki PIR. I faktycznie w wiatrołapie i na korytarzu na piętrze działają super. Ale mam mały problem w korytarzu na parterze. Otóż mam ustawiony zasieg na minimum. a i tak łapie o około 1m za daleko (jak pracuje w kuchni. Czy jest jakiś sposób aby jeszcze ograniczyć zasięg? Bo nie chciałbym aby co chwilę zapalało się światło na korytarzu jak tylko będę robił sobie kolacje.
Przy PIR można jeszcze trochę ograniczyć pole widzenia mechanicznie, ale trzeba to zrobić ostrożnie. Najprościej zasłonić fragment soczewki od strony kuchni matową taśmą albo kawałkiem nieprzezroczystej nakładki i testować po małym fragmencie. Nie zasłaniałbym całej czujki, tylko tę część soczewki, która „patrzy” w stronę kuchni.
Druga rzecz to ustawienie czujnika. Czasem wystarczy obrócić go kilka stopni albo zamontować niżej/wyżej, bo PIR reaguje najmocniej na ruch poprzeczny do czujnika. Jeśli łapie ruch w kuchni przez otwór drzwiowy, to sama regulacja czułości może nie wystarczyć.
Mikrofalowego w takim miejscu raczej bym nie dawał, bo potrafi widzieć przez cieńsze przeszkody i wtedy problem z przypadkowym załączaniem może być jeszcze większy.
Druga rzecz to ustawienie czujnika. Czasem wystarczy obrócić go kilka stopni albo zamontować niżej/wyżej, bo PIR reaguje najmocniej na ruch poprzeczny do czujnika. Jeśli łapie ruch w kuchni przez otwór drzwiowy, to sama regulacja czułości może nie wystarczyć.
Mikrofalowego w takim miejscu raczej bym nie dawał, bo potrafi widzieć przez cieńsze przeszkody i wtedy problem z przypadkowym załączaniem może być jeszcze większy.