przyłącze kanalizacji
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
przyłącze kanalizacji
witam,
nurtuje mnie pytanie czy można prowadzić przyłącze kanalizacji sanitarnej rurami PCV fi 160 ze spadkiem 1,5 % długość przyłącza 110 m
bo wydaje mi się ze jest potrzebne 2 %,ale wolę zapytać.
dziękuje i pozdrawiam
nurtuje mnie pytanie czy można prowadzić przyłącze kanalizacji sanitarnej rurami PCV fi 160 ze spadkiem 1,5 % długość przyłącza 110 m
bo wydaje mi się ze jest potrzebne 2 %,ale wolę zapytać.
dziękuje i pozdrawiam
Witam!
Mam pytanie co do przyłącza kanalizacyjnego, mianowicie w chwili obecnej budowana jest sieć kanalizacyjna. Przyknaliki doprowadzane są do lini ogrodzenia i korkowane. W moim zakrsie leży wybudowanie na własny koszt, zgodnie z warunkami technicznymi wydanymi przez eksploatatora sieci, przyłącza kanalizacyjnego.
W tym przypaku z punktu prawnego co jest nazywane przyłączem kanalizacyjnym, jeżeli Prawo budowlane mówi:
przyłącze kanalizacyjne - odcinek przewodu łączącego wewnętrzną instalację kanalizacyjną w nieruchomości odbiorcy usług z siecią kanalizacyjną, za pierwszą studzienką, licząc od strony budynku, a w przypadku jej braku - do granicy nieruchomości.
Tak więc, zgodnie z warunkami tech. wykonania przyłącza wydanymi przez eksloatatora, uzgodnionym projektem, z którego wynika że w odl. 2-5m za linią ogrodzenia (na mojej posesji) muszę wykonać studzienkę rewizyjną i dalej na zmianie kierunku trasy doprowadzającej przewód do instalacji wewnętrznej w domu kolejną studzienkę.
Co w tym przypadku nazywane jest (zgodnie z ustawą) przyłączem kanalizacyjnym, i kto ponosi koszty naprawy ewentualnego uszkodzenia studni rewizyjnej
Mam pytanie co do przyłącza kanalizacyjnego, mianowicie w chwili obecnej budowana jest sieć kanalizacyjna. Przyknaliki doprowadzane są do lini ogrodzenia i korkowane. W moim zakrsie leży wybudowanie na własny koszt, zgodnie z warunkami technicznymi wydanymi przez eksploatatora sieci, przyłącza kanalizacyjnego.
W tym przypaku z punktu prawnego co jest nazywane przyłączem kanalizacyjnym, jeżeli Prawo budowlane mówi:
przyłącze kanalizacyjne - odcinek przewodu łączącego wewnętrzną instalację kanalizacyjną w nieruchomości odbiorcy usług z siecią kanalizacyjną, za pierwszą studzienką, licząc od strony budynku, a w przypadku jej braku - do granicy nieruchomości.
Tak więc, zgodnie z warunkami tech. wykonania przyłącza wydanymi przez eksloatatora, uzgodnionym projektem, z którego wynika że w odl. 2-5m za linią ogrodzenia (na mojej posesji) muszę wykonać studzienkę rewizyjną i dalej na zmianie kierunku trasy doprowadzającej przewód do instalacji wewnętrznej w domu kolejną studzienkę.
Co w tym przypadku nazywane jest (zgodnie z ustawą) przyłączem kanalizacyjnym, i kto ponosi koszty naprawy ewentualnego uszkodzenia studni rewizyjnej
Za przyłącze kanalizacyjne płacisz Ty. W tej ustawie chodzi o to, kto i jaki fragment sieci ma eksploatować. To, że wyprowadzono Ci ze studzienki do granicy kawałek rury to jest prezent ze strony wodociągów. Normalnie wg tej ustawy powinieneś zapłacić za przyłącze kanalizacyjne od miejsce włączenia (czyli do studzienki, czyli zapłacić za wykopanie dziury, umieszczenie studzienki, wykonanie wcięcia do niej). Proszę nie kombinować i nie denerwować się. Samo ułożenie rur na swojej posesji nie jest aż tak drogie. Pewnie projektu też nie musiał Pan robić prawda???
projekty przyłączy wod-kan. info na priv.
A koszty naprawy studni rewizyjnych ponosisz Ty. Wodociągi eksploatują tylko odcinek do pierwszej studni (czyli u Ciebie te dwa metry od ogrodzenia) I pytanie. a czemu uważasz że może się coś zepsuć??? ja mam przyłącze kanalizacji już 60 lat (znaczy babcia się podłączyłą) i nic się jeszcze nie stało.
projekty przyłączy wod-kan. info na priv.
-
przedsiebiorca1
- 1 - ostrzeżenie!
Re: przyłącze kanalizacji
Witam. Jak szukałem sam dobrego projektanta od instalacji to trochę w ciemno wybrałem biuro Eran, bo miałem ich najbliżej tak naprawdę. To był dobry strzał, projekt zrobiony bez błędów, wszystko wymierzone na centymetry, a chodziło dokładnie o wodę i kanalizację. Profesjonalne podejście, już od pierwszej rozmowy wszystko zostało jasno ustalone.