Opinie o oknach dachowych

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
rewater
Początkujący
Początkujący

Opinie o oknach dachowych

Post autor: rewater »

Cześć wszystkim!

Chciałbym zapytać o Wasze doświadczenia z oknami dachowymi Velux i/lub Roto. Wkrótce rusza budowa i rozważamy te dwie marki. Jeśli ktoś ma doświadczenia z innymi markami, proszę o podzielenie się nimi, wszystko jest ciekawe.

thomasfrank
Początkujący
Początkujący

Re: Opinie o oknach dachowych

Post autor: thomasfrank »

Ja mam doświadczenie z Veluxem i mogę powiedzieć, że to solidny wybór. Okna są szczelne, dobrze trzymają ciepło, a po kilku latach użytkowania mechanizmy nadal działają bez problemu; na plus też łatwa dostępność serwisu i części.

morganix
Początkujący
Początkujący

Post autor: morganix »

rewater pisze: 26 sty 2026, 11:36 Cześć wszystkim!

Chciałbym zapytać o Wasze doświadczenia z oknami dachowymi Velux i/lub Roto. Wkrótce rusza budowa i rozważamy te dwie marki geometry dash. Jeśli ktoś ma doświadczenia z innymi markami, proszę o podzielenie się nimi, wszystko jest ciekawe.

U mnie Roto sprawdzają się dobrze, ale kluczowy jest poprawny montaż i kołnierz dopasowany do pokrycia dachu. Warto też porównać parametry Uw i gwarancję, bo różnice między modelami potrafią być większe niż między markami.
Ostatnio zmieniony 02 mar 2026, 8:04 przez morganix, łącznie zmieniany 1 raz.

abidingcar
Początkujący
Początkujący

Post autor: abidingcar »

Cześć,

Mam doświadczenie z Velux i mogę powiedzieć, że to bardzo solidna marka – dobra jakość wykonania, szczelność i bezproblemowy montaż (jeśli robi to fachowiec). Części zamienne też są łatwo dostępne.

Roto również ma dobre opinie, szczególnie jeśli chodzi o okucia i funkcjonalność. W praktyce dużo zależy od modelu i poprawnego montażu – nawet najlepsze okno może sprawiać problemy, jeśli zostanie źle osadzone.

Warto też porównać parametry izolacyjności (Uw), gwarancję i system montażowy.

kayakerribbit
Początkujący
Początkujący

Post autor: kayakerribbit »

thomasfrank pisze: 03 lut 2026, 12:36 geometry dashJa mam doświadczenie z Veluxem i mogę powiedzieć, że to solidny wybór. Okna są szczelne, dobrze trzymają ciepło, a po kilku latach użytkowania mechanizmy nadal działają bez problemu; na plus też łatwa dostępność serwisu i części.
Hi @thomasfrank, I've had good results with Roto roofing systems, but proper installation and using the right flashing for the roof type are essential. When comparing options, pay close attention to the Uw ratings and warranty coverage, as the gap between different models can sometimes be larger than the gap between competing brands.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”