Jakie drzwi zewnętrzne do 3.500 tys. zł?

Asortyment okien i drzwi jest tak duży, że wybór jest naprawdę trudny. Do tego montaż, konserwacja, czasem naprawy. Z tego działu możesz dowiedzieć się czym różnią się poszczególne typy i modele, jak wybrać odpowiednie okna i drzwi do Twojego domu i mieszkania, jak je prawidłowo osadzić, konserwować i co robić jeśli pojawią się jakieś problemy.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

zenek23
Początkujący
Początkujący

Jakie drzwi zewnętrzne do 3.500 tys. zł?

Post autor: zenek23 »

Witam,
Planuję wymianę kilkuletnich drzwi marketowych na nowe. Zależy mi przede wszystkim na wytrzymałości drzwi. W tych marketowych już po roku zaczęła schodzić powoli okleina. Drzwi mają być metalowe, 90-ątki, z wąskim przeszkleniem. Zastanawiałem się nad marką Gerda, Wikęd lub KMT, ale w internecie są różne opinie. Jedni odradzają, drudzy zachwalają. Czy ktoś może podzielić się opinią, które wybrać maks. do kwoty 3.5 tys. zł?

cleopatraaa
Aktywny
Aktywny

Re: Jakie drzwi zewnętrzne do 3.500 tys. zł?

Post autor: cleopatraaa »

Powiem Ci tak, mój sąsiad dał 3300zł za drzwi zewnętrzne i ma z nimi problemy cały czas. W lato otwierają się same pod wpływem Słońca, później zamek zaczął się zatrzaskiwać i teraz jak nie schowają sobie klucza gdzieś poza domem to sąsiad oknem musiał wchodzić do domu. Tragedia jakaś. O tym, że skrapla się woda na drzwiach i są strasznie nieszczelne nie wspomnę. Sam stwierdził, że żałuje, że nie zamówił w Aluhaus jak ja. Dałby dwa razy więcej ale miałby solidne drzwi na lata, a tak czeka go zapewne niedługo naprawa albo nawet wymiana.

mazwoj
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: mazwoj »

Trochę stary temat - obecnie ceny są trochę inne. Od 3500zł to można zacząć rozmowę z podstawowymi modelami bez przeszklenia. Popularne drzwi do mieszkania w bloku jakie robią Interdoorsy (Tower) czy Erkado (Forteca) same w sobie kosztują około 2500zł, a to drzwi wewnątrzklatkowe. Aluhausy, KMT, Wikęd, Mar-Tom i cała masa firm nada się ale budżet obecnie trzeba ciut zwiększyć. Oczywiście polecam zakup z montażem, bo można dogadać 8% vatu na całość i wyjdzie trochę taniej.

theme
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: theme »

Zewnętrzne do domu to zdecydowanie od 3500zł rozmowa. Mowa o modelach spełniających obecne przepisy prawa budowalnego w zakresie choćby przenikania ciepła na poziomie Ud=<1,3W/(m2*K). Mam tu na myśli podstawowe modele choćby z Wikędu, Mar-Tomu czy KMT. Zmieścić się można w tej cenie (początek 2022 roku) i mieć ciepło w domu w zgodzie z PB.

JakubSledz
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: JakubSledz »

Za dobre drzwi musisz wyłożyć więcej

marko19
Aktywny
Aktywny

Post autor: marko19 »

Też tak sądzę. Ja dałem więcej, ale mam ładne, nowoczesne i szczelne drzwi. Można zauważyć po tym, że ciepło z domu tak nie ucieka, a przy tym też i hałas z zewnątrz jest przytłumiony dość mocno. Moim zdaniem 3500zł za drzwi to śmieszna cena i jeśli już mam wyłożyć na nie kasę to wolę dopłacić i mieć coś ładnego i solidnego. Polecam skorzystać sobie z konfiguratorów przed zamówieniem np. na stronie Aluhaus oni mają bardzo fajny intuicyjny. Nawet kolor drzwi i detale możesz dobrać pod elewację. Nie widziałem takiego konfiguratora u innych producentów.

theme
Superużytkownik
Superużytkownik

Przepraszam ale bardzo nie lubię takiego sposobu polecania. W Twoim budżecie kupisz szmelc, dorzuć kasy i kup sobie coś porządnego.
Zapewne jakby ktoś miał budżet 10k na drzwi to takie kupiłby sobie. Nie każdy zarabia tyle samo ale każdy chce mieć coś dobrego w swoim zakładanym budżecie. Wiadomo - nie będą to najlepsze na świecie drzwi ale tu chyba chodzi o coś porządnego za jeszcze ludzkie pieniądze. Wydaje mi się, że proste modele z Wikędu czy Mar-Tomu będą tu jak najbardziej OK.

Ognik 777 rudy
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Ognik 777 rudy »

W takiej kwocie z tanszych drzwi polecano mi kiedyś drzwi z firmy Delta. Wiele osób je ma i chwalą sobie. Zwróć uwagę na Premium, przeciw pożarowe Magnum.
Powinien się zmieścić w takiej cenie.

BMatayo
Początkujący
Początkujący

Post autor: BMatayo »

Jeśli szukacie solidnych i wytrzymałych drzwi wejściowych, zdecydowanie polecam firmę Stalprodukt. Mają w ofercie drzwi o wysokiej jakości, które zapewniają nie tylko bezpieczeństwo, ale także doskonałe wygłuszenie, co jest kluczowe, szczególnie w mieszkaniach w blokach czy domach położonych w ruchliwych miejscach.

Osobiście miałem okazję zamówić drzwi wejściowe Stalprodukt RC4 i jestem bardzo zadowolony. Poza świetnymi właściwościami wygłuszającymi, drzwi te mają solidną konstrukcję i wyglądają estetycznie. Ich certyfikat RC4 daje mi dodatkowe poczucie bezpieczeństwa, a profesjonalna obsługa sprawiła, że cały proces przebiegł bezproblemowo.

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o ich produktach, warto zajrzeć do katalogu producenta.

RomanSz
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: RomanSz »

Designerskie drzwi o bardzo dobrej akustyce, zarówno w systemach aluminiowych jak PVC, oferuje firma Marsel z Goleniowa. Do produkcji drzwi stosują wysokiej klasy systemy Schuco, które cieszą się bardzo dobrymi opiniami. Dodatkowo można w nich zamontować system kontroli dostępu, tzw. DCS Touch Display o wyglądzie smartfona. To bardzo nowoczesne i bezpieczne rozwiązanie. Polecam kontakt z tym producentem.

theme
Superużytkownik
Superużytkownik

Gość pewnie od 2021 roku załatwił już temat. Niemniej wiele się nie zmieniło w tym przedziale cenowym. Z biegiem czasu nie doszło firm z adekwatną jakością do 3500zł. Obecnie to prędzej 4000+zł. Nadal polecałbym Wikęd, KMT czy Mar-Tom.

Awatar użytkownika
Złotowłosa
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Złotowłosa »

A ja tutaj wspomnę jeszcze o jednej opcji, o której nikt tutaj wczesniej nie wspomniał. Jeśli nie musicie koniecznie kupować nowych drzwi i macie stare drzwi, które Wam się nie podobają z wyglądu, to jest możliwość ich oklejenia. Są firmy, które oferują taką usługę. Będzie to opcja o wiele tańsza:
https://www.vinylcouture.pl/uslugi/oklejanie-drzwi-wejsciowych

A usługę taką oferuje na przykład ta firma :)

Zobaczcie sobie ich realizacje:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 04 maja 2026, 8:47 przez Złotowłosa, łącznie zmieniany 1 raz.

theme
Superużytkownik
Superużytkownik

Tylko to jest opcja raczej do drzwi wewnętrznych płaskich. Wszystko inne to już graniczy z cudem aby okleić. Z ciekawości - jaki jest teraz koszt takiej usługi?
Pytam, bo nowe drzwi do mieszkania zaczynają się bardzo nisko cenowo za porządny produkt. Coś typu Erkado, Wikęd czy Interdoors. Także może nie do końca opłacać się oklejanie jak można za niewiele większe pieniądze mieć nowe drzwi i to do tego z gwarancją.

karolinamak
Aktywny
Aktywny

Post autor: karolinamak »

Przy budżecie 3,5 tys. to dziś już trochę ciężko o naprawdę „premium”, ale dalej można kupić sensowne drzwi 🙂 Ważniejsze od samego logo jest też to, żeby były dobrze zamontowane i miały sensowną ościeżnicę oraz uszczelnienie. warto też zerknąć na wiśniowski, bo mają kilka prostszych modeli w rozsądnych pieniądzach i znajomy jest zadowolony już parę lat — nic się nie dzieje z okleiną ani zamkami 👍

theme
Superużytkownik
Superużytkownik

Montaż niezależnie od ceny drzwi musi być zrobiony co najmniej dobrze. To nie jest tak, że robiąc ciepły montaż z drzwi z Ud 1,0 raptem zrobimy takie co mają 0,5. Ale za to montując niepoprawnie to realnie mogą zwiększyć przenikanie ciepła.
Co do pierwszej części zgodzę się co do zasady. Premium (nie lubię tego słowa) nie da się kupić do 3,5 tyś ale za to można kupić sensowne drzwi bez zbędnych bajerów. Pisałeś o Wiśniowskim - jak najbardziej zgadzam się. Można poszukać w KMT, Mar-Tom, Wikęd. Możliwości jest na prawdę sporo.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Okna i drzwi”