Jakie polecicie?
Co daje w naszym klimacie najsmaczniejsze owoce oraz najlepiej rośnie?
Krzewy i drzewa owocowe na dzialkę
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Krzewy i drzewa owocowe na dzialkę
Morele w naszym klimacie nie mają długiego życia, więc ostatecznie zrezygnowałem z ich uprawy, mimo że próbowałem aż cztery razy. Zimą przemarzały, a sadzone wiosną rosły słabo, nawet przy odpowiednim podlewaniu i ciepłym stanowisku. Nektaryny natomiast były zawsze zjadane przez szerszenie, a te, które się uchowały, pękały, choć nie były jeszcze dojrzałe. Niestety, taki mamy klimat. Jeśli chodzi o grusze, zastanów się dobrze, bo jeśli w pobliżu rosną jałowce, możesz mieć problem z rdzą. Sam musiałem pozbyć się swoich drzew z tego powodu. Azjatyckie grusze mogą być lepszą opcją. Jabłonie to kwestia osobistych preferencji, bo jest tyle odmian, że trudno wybrać. Ze śliw polecam renklody, są pyszne, a jeśli wybierzesz podkładkę Wangenheima, drzewa będą mniejsze, choć w suszy owoce mogą być mniejsze. Co do porzeczek, możesz wybrać dowolne, bo wszystkie są dość podobne, choć warto rozważyć białe dla odmiany od popularnych czerwonych. Z agrestu polecam odmiany biały i czerwony triumf, które dobrze owocują. Mam agrest szczepiony na pniu, co jest dla mnie wygodniejsze, a jeśli pojawi się mączniak, to zwykle po zbiorach, więc mi to nie przeszkadza.