Jaka szklarnia przy domu?

Czy jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami ogrodu z tarasem czy malutkiego balkonu musimy się zastanowić nad aranżacją tego miejsca i doborem roślin. Tutaj znajdziesz inspiracje, ciekawe pomysły i nietypowe rozwiązania związane z tym tematem.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

Aaspio
Początkujący
Początkujący

Re: Jaka szklarnia przy domu?

Post autor: Aaspio »

O! Ja odkopię temat i zapytam. Wraz z żoną myśleliśmy o wzbogaceniu naszego ogrodu szklarnią ogrodową. Przyznam się, że jestem zielony jeśli chodzi o uprawy w szklarni, jest tu może jakiś specjalista, który podpowie co najlepiej sadzić w takiej szklarni, no i gdzie można kupić jakąś wytrzymałą w niewygórowanej cenie. Słyszałem, że najlepsza jest ze szkła hartowanego. Czy kupował ktoś takie szklarnie i może podzielić się opinią? Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam serdecznie!

adamgorka
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: adamgorka »

Cześć. Szklarnia ma być solidna i służyć lata, więc się nie dziwie, że chcesz ta z poliwęglanu. Gdzieś w necie mignęła mi strona gr-solar.sklep . pl/. Może warto się ich ofertą zainteresować?

kliper
Początkujący
Początkujący

Post autor: kliper »

Wielkość szklarni zależy od tego, co chcesz w niej uprawiać. Na podstawowe potrzeby rodziny 4-osobowej (pomidory, ogórki, papryka, zioła) wystarczy 3x4m, czyli 12m². Większa — lepiej, ale realnie 12m² to już sporo miejsca.
Co do budżetu — w przedziale do 3000 zł dostaniesz przyzwoitą szklarnię poliwęglanową od polskiego producenta. Tunele foliowe są tańsze, ale ich trwałość to 2-3 sezony folii, potem wymiana.

Ja wybrałem szklarnię Botanic model Rolnik 3x4 — ocynkowana konstrukcja, poliwęglan 6mm, darmowa dostawa. Zmieścił się w budżecie 3500 zł. Kluczowe było to, że producent jest polski (Podlasie) i mogłem do nich zadzwonić z pytaniami technicznymi o fundament — gość wytłumaczył mi dokładnie jakie opcje mam przy mojej gliniastej glebie.
Nie polecam kupowania najtańszych szklarni z Allegro za 800-1200 zł — to zazwyczaj bardzo cienki aluminiowy szkielet, który przy pierwszym solidnym wietrze się odkształca.
Powodzenia!

marko19
Aktywny
Aktywny

Post autor: marko19 »

Może nie szklarnia, ale mam piękny ogród zimowy. Wymysł żony, ale dziś uważam, że decyzja świetna. Prezentuje się elegancko, miło się tam spędza czas. Jak ktoś myśli to niech się decyduje. Ja od siebie jeszcze dodam, że wykonawcą była firma Aluhaus i montażyści od ich partnera handlowego, ale super to zrobili. Nie mam uwag.

kliper
Początkujący
Początkujący

Post autor: kliper »

Wielkość szklarni zależy od tego, co chcesz w niej uprawiać. Na podstawowe potrzeby rodziny 4-osobowej (pomidory, ogórki, papryka, zioła) wystarczy 3x4m, czyli 12m². Większa — lepiej, ale realnie 12m² to już sporo miejsca.
Co do budżetu — w przedziale do 3000 zł dostaniesz przyzwoitą szklarnię poliwęglanową od polskiego producenta. Tunele foliowe są tańsze, ale ich trwałość to 2-3 sezony folii, potem wymiana.
Ja wybrałem szklarnię Botanic model Rolnik 3x4 — ocynkowana konstrukcja, poliwęglan 6mm, darmowa dostawa. Zmieścił się w budżecie 3500 zł. Kluczowe było to, że producent jest polski (Podlasie) i mogłem do nich zadzwonić z pytaniami technicznymi o fundament — gość wytłumaczył mi dokładnie jakie opcje mam przy mojej gliniastej glebie.
Nie polecam kupowania najtańszych szklarni z Allegro za 800-1200 zł — to zazwyczaj bardzo cienki aluminiowy szkielet, który przy pierwszym solidnym wietrze się odkształca.
Powodzenia!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogrody, balkony i tarasy”