Kalkulator schodów – szukam opinii

Jeżeli chcesz zaadaptować swoje poddasze to koniecznie musisz znać wszystkie aspekty, z jakimi możesz się spotkać przy remoncie poddasza. Oprócz tego w tym dziale poznasz pomysły innych na aranżacje tego pomieszczenia.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

ODcalc
Początkujący
Początkujący

Kalkulator schodów – szukam opinii

Post autor: ODcalc »

Obrazek
Cześć wszystkim.

Przez kilka miesięcy pracowałem nad kalkulatorem online do obliczania schodów w kształcie litery L ze stopniami zabiegowymi (wachlarzowymi). Sam przekonałem się, że w sieci nie ma dobrego bezpłatnego narzędzia do tego celu – albo jest płatne, albo zbyt uproszczone.

Kalkulator oblicza:
- geometrię stopni (prostych i zabiegowych) z uwzględnieniem rzeczywistych wymiarów otworu schodowego
- belki policzkowe/policzki
- podstopnice (opcjonalnie)
- i generuje rysunki w formacie SVG: rzut, widok boczny, rozwinięcie

Obsługuje układ lewy i prawy, liczba stopni zabiegowych jest konfigurowalna, podobnie jak szerokość biegu, wysunięcie nosków itp.

Link: https://builder-calc.com/pl/schody/kalkulator-obliczania-schodw-z-zabiegowymi-stopniami-na-90-stopni.html

Będę szczery – nie jestem zawodowym budowlańcem. Tworzę narzędzia internetowe z zakresu budownictwa. Dlatego bardzo chcę usłyszeć opinię tych, którzy naprawdę pracują ze schodami:

- Czy interfejs jest logiczny?
- Czy brakuje jakichś parametrów?
- Czy wynik obliczeń odpowiada temu, jak liczycie w praktyce?

Jeśli znajdziecie niezgodności lub będziecie chcieli zaproponować ulepszenia – będę bardzo wdzięczny. Celem jest stworzenie narzędzia, które jest naprawdę wygodne w użyciu przed rozmową z fachowcem lub podczas wstępnego projektowania.

ODcalc
Początkujący
Początkujący

Re: Kalkulator schodów – szukam opinii

Post autor: ODcalc »

Pracuję obecnie nad zmianą funkcjonalności kalkulatora schodów.
Będę eksperymentować z wersją, w której użytkownik nie podaje liczby stopni.
Podaje on długość otworu schodowego (z możliwością sztywnego zablokowania długości schodów), szerokość (jest to dolny bieg schodów) oraz wysokość.

Więcej szczegółów na temat długości otworu i blokowania:

1. Bez blokowania – kalkulator wyznacza optymalne wymiary stopni. Stara się zbliżyć do podanej długości otworu, nie przekraczając jednak dopuszczalnych granic wymiarów stopni (wysokość stopnia 150–200 mm, głębokość stopnia 270–320 mm).
Jeśli nie jest możliwe rozłożenie stopni bez naruszenia dopuszczalnych granic, kalkulator zmniejsza długość poniżej wartości podanej przez użytkownika. Oznacza to, że w otworze schodowym pozostaje wolna przestrzeń.

2. Długość otworu zablokowana – kalkulator rozkłada stopnie na całej długości, nawet jeśli dopuszczalne wymiary stopni nie są zachowane.

W obu przypadkach użytkownik zobaczy podpowiedzi i ostrzeżenia w wynikach obliczeń. Będzie również możliwa ponowna zmiana długości otworu w celu uzyskania bardziej odpowiednich wymiarów stopni.

Użytkownik będzie mógł również zmieniać:
- rozmiar strefy obrotu (reguluje płynność zakrętu)
- linię chodu (wybór: 1/2, 1/3 oraz własny wymiar w mm od wewnętrznej krawędzi schodów)

To jest już zrzut ekranu z mojego kalkulatora. Testuję równomierne rozmieszczenie stopni wzdłuż linii chodu schodów. Ale to na razie tylko wersja robocza.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poddasze”