Problem z wyborem audytu do dotacji
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
Lacindaaa33
- Początkujący

Problem z wyborem audytu do dotacji
Mam problem z wyborem odpowiedniego audytu energetycznego pod kątem dotacji, bo różne programy wymagają różnych dokumentów. Nie chcę zamawiać czegoś, co potem okaże się niewystarczające albo niezgodne z wymogami formalnymi. Zależy mi na firmie, która zna aktualne przepisy i potrafi doradzić najlepszą ścieżkę działania. Czytając o dostępnych opcjach, znalazłem aenergis.pl, gdzie jasno opisano audyty do programów takich jak Czyste Powietrze. Jeśli ktoś był w podobnej sytuacji, będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniem.
-
PanOdDotacji
- Początkujący

Re: Problem z wyborem audytu do dotacji
Zanim wybierzesz firmę audytorską, sprawdź najpierw na jakim poziomie dofinansowania jesteś — od tego zależy czy audyt w ogóle Ci się opłaca. Przy poziomie podstawowym (40%) zwrot za audyt to max 1 200 zł, przy najwyższym nawet 1 200 zł ale z bonem od gminy (jeśli Twoja gmina jest operatorem programu).
Od 2026 NFOŚiGW wprowadza bon na audyt — gmina płaci za niego zanim złożysz wniosek. Sprawdź czy Twoja gmina jest w programie operatorskim, bo możesz zaoszczędzić 2-3 tys. zł.
Szybko policzysz ile dotacji Ci przysługuje w niezależnym kalkulatorze dotacji Czyste Powietrze — bez zostawiania danych kontaktowych.
Od 2026 NFOŚiGW wprowadza bon na audyt — gmina płaci za niego zanim złożysz wniosek. Sprawdź czy Twoja gmina jest w programie operatorskim, bo możesz zaoszczędzić 2-3 tys. zł.
Szybko policzysz ile dotacji Ci przysługuje w niezależnym kalkulatorze dotacji Czyste Powietrze — bez zostawiania danych kontaktowych.