Prąd na działce- problemy z ENERGA OPERATOR
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Prąd na działce- problemy z ENERGA OPERATOR
Buduję dom ( budynek rekreacji indywidualnej -48m2 i garaż na zgłoszenie. Wszystkie formalności załatwione, WZ, Zaświadczenia ze Starostwa o braku sprzeciwu, Dom buduję systemem gospodarczym bez architekta i bez kierownika budowy- mój autorski projekt. Wszędzie posługiwałam się mapą zasadniczą ( zgłoszenie BRI, wodociągi, itd) Schody zaczęły się przy składaniu wniosku do energetyki. Otóż w biurze obsługi klienta energa operator pracuje dwóch gości. Jeden mówi, że wystarczy mapa - szkic z zaznaczonymi wszystkimi elementami działki , dom, garaż, miejsca postojowe, kosze na śmieci itd. Dokładnie taką mapę jak podawałam w Starostwie do zgłoszenia. Drugi bardzo grubiański gościu mówi, że muszę mieć mapę PZT a dokładniej : projekt zagospodarowania działki sporządzony przez architekta na aktualnej mapce geodezyjnej z podpisem geodety uprawnionego do wykonywania takich map. Dzwoniłam do niejednego geodety i mówią, że nie potrzeba takich map przy domku na zgłoszenie. Proszę o poradę względnie jakiś paragraf, który taką sytuację opisuje.