Czy kłaść gładź szpachlową na KNAUFA?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
wujojaro
Czy kłaść gładź szpachlową na KNAUFA?
Witam. To mój pierwszy post. Odbieram mieszkanie. Na ścianach mam piękny nowiutki tynk KNAUF. Jest położony bardzo równo, ale wymaga wyszlifowania. Czy powinienem położyć gładź szpachlową na KNAUFA? Każdy mówi mi inaczej. Jedni twierdzą, że nie ma sensu. Inni, że jak zagruntuję, to wyjdą plamki z kamyczków i że będzie mimo wszystko chropowato i że ziarnistego kamyczka w KNAUFIE nie wypoleruję. Poza tym będę gruntował i malował mieszkanie pistoletem. Użyję kompresora i profesjonalnego, ciśnieniowego mieszadła do farby. I tu naprawdę nie chodzi już o te parę tysięcy na szpachlarza, ale o to, żeby to jakościowo miało super wygląd. Dodam, że jeśli wogóle będę szpachlował, to polimerowym Megaronem i malował Magnatem. Proszę was o sensowne rady. Z góry dziękuję.
Gładkie ściany
Czy ściany czuja się gładkie przy przejechaniu po nich ręka? Czy sprawdzałeś ściany łatą aluminiową (min 2m) Najważniejsze jest aby sprawdzić łatą czy ściana jest równa tam gdzie będą montowane listwy przypodłogowe. Jak ściana jest tam nierówna to listwy nie będą przylegać równo i efekt nierównych ścian będzie spotęgowany. Sprawdź łatą wszystkie miejsca gdzie maja być kładzione kafelki (łazienka kuchnia). Fachowcy od kafelków będą chcieli za równanie ścian dodatkowych pieniędzy jeżeli płaszczyzna nie jest idealna.
(łata aluminiowa kosztuje ok 80 zł - to jest groszowy wydatek przy cenie mieszkania)
Jak już zainwestujesz w łatę to będziesz mógł także sprawdzić poziomy podłogi i piony ścian.
(łata aluminiowa kosztuje ok 80 zł - to jest groszowy wydatek przy cenie mieszkania)
Jak już zainwestujesz w łatę to będziesz mógł także sprawdzić poziomy podłogi i piony ścian.