Liczne pęknięcia na scianach w nowym budynku

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
bolo44
Początkujący
Początkujący

Liczne pęknięcia na scianach w nowym budynku

Post autor: bolo44 »

Cześć wszystkim,

Zwracam się do Was z prośbą o opinię, bo mam klasyczny spór z deweloperem, a nie chciałbym niepotrzebnie wchodzić w koszty, jeśli nie mam racji.

Stan obecny:

- Budynek oddany ok. 3 lata temu (2022).
- Tynki gipsowe wykonane przez dewelopera.
- Gładzie i malowanie wykonane przez moją ekipę wykończeniową zaraz po odbiorze.
- Od jakiegoś czasu na ścianach (zarówno nośnych, jak i działowych) pojawiają się pęknięcia

Zdjęcia wybranych pęknieć poniżej. Deweloper twierdzi, że to mikropęknięcia tynków wynikające z naturalnej pracy budynku lub błędu mojej ekipy przy kładzeniu gładzi.

1. Czy jest jakakolwiek szansa, że pęknięcie o takim kształcie to wina samej gładzi lub farby?
2. Czy spotkaliście się z tym, żeby deweloper uznał takie wady w ramach rękojmi?
3. Czy przy takim układzie rys warto od razu brać rzeczoznawcę budowlanego z uprawnieniami konstrukcyjnymi?

Z góry dzięki za każdą merytoryczną odpowiedź!
Załączniki
3_pekniecie.jpg
2_pekniecie_2metry.jpg
1_pekniecie_2metry.jpg

Awatar użytkownika
Sławek12
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Re: Liczne pęknięcia na scianach w nowym budynku

Post autor: Sławek12 »

Po pierwsze.

To nie są pęknięcia, o których mówił deweloper. On miał na myśli pęknięcia (mikropęknięcia) związane np. z odparzeniem tynku od ściany. Wtedy na całej ścianie może powstać cała sieć drobniutkich pęknięć, które zobacyzmy dosłownie przykładając nos do ściany. Z czasem mogą być bardziej widoczne w momencie przybrudzania się ściany.
Jak identyfikujemy taką sytuację? Wystarczy pukać po ścianie (jak do drzwi). W momencie kiedy słyszymy odgłos tak jakby uderzać w karton, który do niczego nie przylega - odparzenie. Jeśli dźwięk cichutki, nie ma takiej sytuacji.
Opukaj pęknięcia z obu stron (góra, dół) i sprawdź czy są różnice w dźwięku vs rejon bez pęknięć.

Po drugie.

Pierwsze zdjęcie ewidentnie idzie po jakiś bloczkach (?). Jaka była technika budowy? Pustak, silka?? Ewidentnie pęknięcie idzie po spoinach?
Na kolejnym zdjęciu pęknięcie idące równiutko w poziomie - również po jakiejś spoinie.
Ostatnie również po spoinach.

Czy wiesz na czym stoi budynek? Czy developer wykonywał analizę geologiczną / geotechniczną przed budową (wiercenia geotechniczne, sondowania). To pytanie kluczowe. Jeśli wykonywali to poproś aby dostarczyli Tobie kopię dokumentacji geotechnicznej (opinii geologicznej). To mi wygląda na pracę na fundamencie (jakiego rodzaju są to fundamenty - ława, płyta ??).

Niech się wypowie specjalista od wykończenia ale jak dla mnie nie są to pęknięcia związane z pracą "twojej ekipy" ale z pracą budynku.

Od razu krytycznie do wypowiedzi developera... TO NIE JEST NIC NORMALNEGO.
geo-technika.pl

Sniilas
Początkujący
Początkujący

Re: Liczne pęknięcia na scianach w nowym budynku

Post autor: Sniilas »

bolo44 pisze: 02 sty 2026, 14:23 Cześć wszystkim,

Zwracam się do Was z prośbą o opinię, bo mam klasyczny spór z deweloperem, a nie chciałbym niepotrzebnie wchodzić w koszty, jeśli nie mam racji.

Stan obecny:

- Budynek oddany ok. 3 lata temu (2022).
- Tynki gipsowe wykonane przez dewelopera.
- Gładzie i malowanie wykonane przez moją ekipę wykończeniową zaraz po odbiorze.
- Od jakiegoś czasu na ścianach (zarówno nośnych, jak i działowych) pojawiają się pęknięcia

Zdjęcia wybranych pęknieć poniżej. Deweloper twierdzi, że to mikropęknięcia tynków wynikające z naturalnej pracy budynku lub błędu mojej ekipy przy kładzeniu gładzi.
sorry bob
1. Czy jest jakakolwiek szansa, że pęknięcie o takim kształcie to wina samej gładzi lub farby?
2. Czy spotkaliście się z tym, żeby deweloper uznał takie wady w ramach rękojmi?
3. Czy przy takim układzie rys warto od razu brać rzeczoznawcę budowlanego z uprawnieniami konstrukcyjnymi?

Z góry dzięki za każdą merytoryczną odpowiedź!
Czy deweloper dostarczył jakiekolwiek gwarancje lub dokumenty dotyczące jakości wykonania tynków?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”