Cześć,
Co sądzicie o zleceniu budowy do stanu deweloperskiego firmie, która robi takie same domy wg. własnego projektu.
- Parterówka 110m2(3 sypialnie i salon z kuchnią)
- Wiązary, dach kopertowy
- dachówka cementowa
- wylewki anhydrytowe
- tynki wapienne
- fundamenty na ławach
- ściany z betonu komórkowego
Sam nie mam doświadczenia w budowlance choć mogę wraz z kb doglądać budowę codziennie na bieżąco bo mieszkam obok budowy.
Głównie zależy mi na opinii mieszkających w takim domu, czy wychodzą jakieś kwiatki w postaci np mostków termicznych, czy badaliście taki dom kamerą, czy regipsy nie pękają na środku(bo przy połączeniach ze ścianą pewnie trzeba będzie co kilka lat akrylować.
Budowa systemem zleconym
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
klaudia844
- Aktywny

Re: Budowa systemem zleconym
Jak budowa to tylko systemem zleconym z solidną i rzetelną firmą (polecam np. Solidną Budowę Domów z Nidzicy). Żeby budować systemem gospodarczym trzeba mieć stalowe nerwy i niestety "porzucić" rodzinę na 2-4 lata, bo będzie się w pracy a później na budowie.
Planujemy budowę domu i zastanawiamy się czy budować systemem gospodarczym czy zleconym. Jakie są plusy i minusy obu rozwiązań?
System gospodarczy oznacza że inwestor sam organizuje wszystko - kupuje materiały zatrudnia ekipy koordynuje prace. Można zaoszczędzić bo nie płaci się marży generalnego wykonawcy. Minus to ogromny nakład czasu i stresu trzeba znać się na budowie albo mieć kogoś zaufanego. System zlecony to generalny wykonawca który robi wszystko pod klucz. Wygodniejsze mniej stresu jedna firma odpowiada za efekt. Droższe bo firma musi zarobić ale oszczędzasz czas i nerwy. Dla osób które pracują zawodowo i nie mają czasu zlecony jest lepszy. Można zapytać o orientacyjne koszty i terminy w firmach budowlanych na przykład https://paro.pl/oferta/rezydencje-budow ... orodzinne/ gdzie robią domy.
http://www.forumbudowlane.pl/