Czy deweloper miał prawo zostawić otwór w stropie?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Czy deweloper miał prawo zostawić otwór w stropie?
Dzień dobry. Odebrałem początkiem grudnia mieszkanie od dewelopera. Jest ono dwupoziomowe. W roku ubiegłym deweloper w wiadomości mailowej pytał czy ma zamontować schody włazowe na poddasze tzw. drabinkę, czy też pozostawić odpowiednio duży otwór aby móc samemu schody zamontować. Wybrałem drugą opcję gdyż chciałem konstrukcję drewnianą, a wylanie schodów betonowych przez inwestora wiązało się z dodatkowymi kosztami i trzeba było się zdecydować już na etapie podpisania aktu przedwstępnego. Przy odbiorze okazało się, że otwór jest w łazience 1X1 m. Poprosiłem o zdjęcie sąsiada, który zdecydował się na schody betonowe od dewelopera i rzeczywiście zachodzą one delikatnie na ścianę w łazience, jednak w jak stwierdził inżynier towarzyszący mi podczas odbioru w przypadku schodów drewnianych otwór jest kompletnie zbędny. Zapisaliśmy to w protokole jednak kierownik budowy nie uznał tego za wadę gdyż "otwór jest zgodny z projektem". Prosiliśmy wraz z inżynierem o wgląd do projektu konstrukcyjnego, czy też technicznego i nie doczekaliśmy się. Po 3 mailach do dewelopera i kierownika, odesłali tylko projekt ogólny, który był załącznikiem do aktu przedwstępnego. Zastanawia mnie tylko fakt, że gdybym zdecydował się wtedy na schody włazowe to jak rozumiem otworu w łazience by nie było i zgodności z projektem również? Jeśli ktoś z Państwa mógłby coś doradzić w temacie, zostałem uświadomiony, że zakrycie tego otworu tj. zbrojenia, beton, będzie bardzo kosztowne, jeśli w projekcie go nie ma to dlaczego mam to robić na własną rękę? Co chyba najważniejsze, czy mam już ewentualną podstawę, aby zgłosić sprawę do PINB? Czy oni w ogóle podejmą mój indywidualny przypadek? Czy może to zostać odebrane jako samowola budowlana? Z góry dziękuję za pomoc i przesyłam do wglądu zdjęcia zarówno swoje jak i to od sąsiada. Pozdrawiam