Ocieplenie ścian od wewnątrz

Szukasz odpowiedniego materiału na ściany swojego domu? Nie wiesz jakie materiały będą odpowiednie do ich wzniesienia i wykończenia? Jakie trzeba ponieść koszty wynajęcia ekipy remontowej? Tutaj znajdziesz odpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Olii
Początkujący
Początkujący

Ocieplenie ścian od wewnątrz

Post autor: Olii »

Witam.
Potrzebuję porady w sprawie docieplenia ściany wewnętrznej.
Mieszkanie znajduje się na I piętrze w starym budynku (oddany do użytku w 1910r.), w którym jedna ze ścian przylega do starego młyna. Młyn jest wpisany na listę zabytków z racji tego ocieplenie tej ściany od zewnątrz nie wchodzi w grę (pozostałe ocieplone styropianem kilka lat temu) . Ściana znajduje się w ostatnim pomieszczeniu w mieszkaniu i w całości przylega do . Zimą jest hiper zimna, dodatkowo w jednym rogu, od dołu i przy oknach wychodzi pleśń. Wilgotność w tym pomieszczeniu zwykle sięga 60-70%, czasem trochę więcej.
Wiem, że nie stosuje się ocieplenia od wewnątrz, aczkolwiek nie mam innego wyjścia. Bardzo proszę o porady jak najlepiej ugryźć temat, żeby nie dołożyć sobie problemów w przyszłości. Prawdopodobnie będę to ogarniać sama, więc wszelkie wskazówki techniczne są mile widziane.
Póki co rozważam użycie płyt PIR, ale być może istnieje inne lepsze rozwiązanie.
Pokój ma wymiary 2,24 x 6,8m wys. 2,4, dlatego nie chciałabym zbytnio tracić na powierzchni.
Wrzucam zdjęcia poglądowe w załączniku.

Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc :)
Załączniki
2.1.jpg
1.jpg

remont2025
Początkujący
Początkujący

Re: Ocieplenie ścian od wewnątrz

Post autor: remont2025 »

wilgotnosc nie powinna wynosic powyzej 60%, wiec czeste krotkie wietrzenie powinno juz obnizyc wilgotnosc.
Gdzies tam tworzy sie mostek termiczny, ktory powoduje ta zimna sciane.
Niestety nie jestem pewien, czy pod plyta PIR nie bedzie sie tworzyla plesn i z czasem to sie nie rozwali

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ściany”