Maszyny do zakładu
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Maszyny do zakładu
Rozbudowujemy park maszynowy i stoimy przed wyborem źródła laserowego. Widzę że są różne typy - włóknowe, dyskowe, CO2. Słyszałem dobre opinie o laserach dyskowych ale nie do końca rozumiem czym się różnią od włóknowych i jakie mają zalety. Czy ktoś pracuje na laserach dyskowych i może podzielić się doświadczeniem? Interesuje mnie przede wszystkim niezawodność, koszty eksploatacji i jakość cięcia różnych materiałów.
Re: Maszyny do zakładu
Lasery dyskowe to świetna technologia która łączy zalety różnych typów źródeł. Główna różnica w stosunku do włóknowych to konstrukcja - w dyskowych wiązka jest generowana w dysku laserowym a nie w włóknie, co daje pewne unikalne cechy. Jakość wiązki jest naprawdę wysoka co przekłada się na doskonałą jakość cięcia, szczególnie przy cienkich blachach i materiałach nieżelaznych. Sprawność energetyczna jest dobra, choć włóknowe mogą być nieco lepsze. Z mojego doświadczenia niezawodność laserów dyskowych jest bardzo wysoka, przestoje są rzadkie a czas między konserwacjami długi. Koszty eksploatacji są umiarkowane - zużycie energii rozsądne, części eksploatacyjne dostępne. Dużym plusem jest elastyczność - radzą sobie świetnie z różnymi materiałami od stali przez nierdzewkę po aluminium i miedź. Jeśli masz zróżnicowaną produkcję to może być lepszy wybór niż wyspecjalizowany laser włóknowy. Żywotność źródła też jest długa, często 25-30 tysięcy godzin pracy. Przy wyborze zwróć uwagę na parametry wiązki, moc wyjściową i możliwości modułowania bo to wpływa na zakres zastosowań. Sprawdź też jak wygląda wsparcie serwisowe dla tego typu technologii w Polsce.