Zabezpieczenie przeciwwilgociowe okien

Asortyment okien i drzwi jest tak duży, że wybór jest naprawdę trudny. Do tego montaż, konserwacja, czasem naprawy. Z tego działu możesz dowiedzieć się czym różnią się poszczególne typy i modele, jak wybrać odpowiednie okna i drzwi do Twojego domu i mieszkania, jak je prawidłowo osadzić, konserwować i co robić jeśli pojawią się jakieś problemy.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

WKNOM
Początkujący
Początkujący

Zabezpieczenie przeciwwilgociowe okien

Post autor: WKNOM »

Dzień dobry,

Jak i czym prawidłowo zabezpieczyć drzwi balkonowe na piętrze oraz tarasowe na parterze przed wnikaniem wilgoci z deszczu w mur? Standardowo używa sie na dół drzwi taśmę EPDM a reszta membrana w plynie?

Od środka widać mokre ściany przy podłodze na tynku, po obfitym deszczu.
Ktoś sugerował, iż ta pianka już się nie nadaje i należałoby ja wymienić, mam rozumieć, iż należy ją ściąć ile się da i uzupełnić nową pianką?

Załączam zdjęcia w załączniku.
IMG_6633.jpeg
IMG_6631.jpeg
IMG_6637.jpeg

theme
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Zabezpieczenie przeciwwilgociowe okien

Post autor: theme »

Masz ciepłe podwaliny to już plus. Pianka nadaje się tylko do wymiany. Należałoby ją wyskubać i zaaplikować nową, bo w tym stanie to nie pełni żadnej z zakładanej pierwotnie funkcji.
Jeżeli szukasz jasnej instrukcji to wpisz w necie sobie "cal top schemat". To jest instrukcja gdzie jaka membrana hydro powinna być. Schemat tyczy drzwi ale tutaj też znajdzie zastosowanie.
Co do drzwi to mam też nadzieję, że masz tam odpowiednie podwaliny. Czyli np. Purenit jak we wspomnianym już CAL czy Klinaryt jaki masz np. w Wikęd. Do tego przy drzwiach zewnętrznych tak samo potrzebujesz hydroizolacji.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Okna i drzwi”