Wyburzenie ściany wewnętrznej na poddaszu

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
mbilli
Początkujący
Początkujący

Wyburzenie ściany wewnętrznej na poddaszu

Post autor: mbilli »

Chcemy wykonać własnymi siłami remont poddasza i zrobić w nim mieszkanie. Dom ma parter, piwnicę i poddasze, dach jest dwuspadowy. Dom jest stary, po dziadkach, bez planu budynku. Chcielibyśmy na poddaszu wyburzyć jedną ze ścianek wewnętrznych - jest to krótka ścianka, w której znajduje się otwór drzwiowy, skosy dachu (belki) idą do niej równolegle. Nie znam się na tym i chciałabym Speed Test https://vidmate.bid/ mieć pewność, że nie jest to ściana nośna. Kto mógłby mi to sprawdzić? Czy taki budowlaniec co robi remonty?
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2025, 22:10 przez mbilli, łącznie zmieniany 1 raz.

SIukre
Początkujący
Początkujący

Re: Wyburzenie ściany wewnętrznej na poddaszu

Post autor: SIukre »

Chcę wyremontować, ale nie wiem, jak to zrobić. Czy oferujecie jakieś dobre usługi?

sagaruto2
Początkujący
Początkujący

Re: Wyburzenie ściany wewnętrznej na poddaszu

Post autor: sagaruto2 »

Chociaż dotyczy to prostej ścianki działowej, rama zaskakująco często pełni funkcję nośną. Krokwie/nogi krokwi (te ukośne belki) wydają mi się nieco wątłe. Czy bezpośrednio pod ramą, na niższych piętrach, znajduje się ściana? Często wskazuje to na to, że rama może pełnić funkcję nośną.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”