Łazienka dla niepełnosprawnych
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Podpowiadamy jak urządzić w pełni funkcjonalną łazienkę dla osób niepełnosprawnych, mając do dyspozycji zaledwie kilka.. Łazienka dla niepełnosprawnych >>
Redakcja
- spiderwoman
- Aktywny

Dobry projekt to tak czy owak moim zdaniem podstawa
Zawsze można spróbować stworzyć taki projekt łazienki dość nietypowej z ekspertem/ projektantem 
dom cały w remoncie to nie problem!
Re: Łazienka dla niepełnosprawnych
Dużo zależy od tego ile chcemy wydać poszczególni producenci już od dość dawna mają specjalne serie dla niepełnosprawnych, tylko koszt jest wyższy niż w przypadku np. tradycyjnej ceramiki, przykład umywalki:

Serie dla niepełnosprawnych mają w swojej ofercie np. Koło czy Cersanit. Dotyczy to zarówno ceramiki sanitarnej jak i wszelkiego typu poręczy i uchwytów.
Duży wybór ceramiki dla niepełnosprawnych poleca producent Roca
-
MassiArmatura
- Zainteresowany

- Kontakt:
Teraz w styczniu jest wiele ciekawych promocji oraz wyprzedaży na akcesoria łazienkowe w sklepach internetowych,więc warto szukać właśnie tam. Poza tym wiele zależy jak już ktoś słusznie wspomniał,od tego jaki budżet mozemy przeznaczyć na urządzenie łazienki w takim stylu.
Wiadomo, ze taka łazienka musi byc odpowiednio przystosowana. Oprócz tego by było tam wszystko zawsze pod ręką trzeba zamontować wiele specjalistycznych elementów. Widziałem ze tutaj http://www.pomocedlaseniora.pl/info/lazienka-dla-niepelnosprawnych wszystko jest bardzo sprawnie rozpisanie. Musisz tylko pomyśleć czego tak naprawdę bedziesz potrzebować
Jeśli chodzi o seniorów, to niezwykle ważne jest zapewnienie im bezpieczeństwa i wsparcia podczas poruszania się po domu, w tym także dotarcia do łazienki. W takiej sytuacji świetnym rozwiązaniem może być laska z anatomicznym uchwytem które znacząco ułatwiają poruszanie się. Polecam laski dla seniorów ze sklepu Artdeco, gdzie mój dziadek zakupił swoją laskę i od tego czasu korzysta z niej z dużą satysfakcją, odczuwając wyraźną poprawę w codziennym funkcjonowaniu.
-
JanCyprian
- Początkujący

Dzień dobory!
Ja rozumiem, że minęło 12 lat od oryginalnej publikacji, ale praktyczne porady mogłyby się przydać. Oboje rodzice +60, pracowali fizycznie, więc można się spodziewać istotnych problemów z poruszaniem się i codzienną higieną.
Ten artykuł o przystosowaniu łazienki powinien powrócić
. Jak używam wyszukiwarki na głównej e-lazienka (bo tam teraz przekierowuje), to pokazują się:
1) E-lazienki.pl - aranżacja nowoczesnej łazienki
2) Podwieszane WC – nowoczesne, higieniczne i praktyczne | e-Łazienki
3) Jakie zalety ma kabina prysznicowa bez brodzika | e-Łazienki
4) Jak powstaje ceramika sanitarna? Z wizytą w fabryce Cersanit etc.
A przydałby się jeden adres, gdzie wskazówki zostałyby zebrane w spójny artykuł
Ja rozumiem, że minęło 12 lat od oryginalnej publikacji, ale praktyczne porady mogłyby się przydać. Oboje rodzice +60, pracowali fizycznie, więc można się spodziewać istotnych problemów z poruszaniem się i codzienną higieną.
Ten artykuł o przystosowaniu łazienki powinien powrócić
1) E-lazienki.pl - aranżacja nowoczesnej łazienki
2) Podwieszane WC – nowoczesne, higieniczne i praktyczne | e-Łazienki
3) Jakie zalety ma kabina prysznicowa bez brodzika | e-Łazienki
4) Jak powstaje ceramika sanitarna? Z wizytą w fabryce Cersanit etc.
A przydałby się jeden adres, gdzie wskazówki zostałyby zebrane w spójny artykuł
-
iron_a_man
- Początkujący

Podzielę się swoim doświadczeniem w tym temacie. Otrzymałem ofertę znalezioną w internecie na wannę z drzwiami Medica H5621. Nie byłem przekonany do tego rozwiązania, jednakże Dziadek jest bardzo zadowolony, refundacja PFRON ułatwiła decyzję w 95 %. W tej chwili mogę jedynie polecić ten produkt z czystym sumieniem. Wanna występuje w różnych konfiguracjach rozmiaru jak również z hydromasażem. Przesyłam zdjęcie
-
iron_a_man
- Początkujący

-
lazienkarz
- Początkujący

Zainstalowałem kilka w Anglii. Mają kilka drobnych usterek. Zgodnie z prawem, dopływ ciepłej wody musi być termostatycznie regulowany do 38°C. Klient musi siedzieć w wannie podczas napełniania, a woda stygnie. Uszczelka w drzwiach może lekko przeciekać, jeśli tył wanny jest zbyt mocno oparty. Czasami skręconej ramy nie da się wygiąć, regulując nóżki. To rozwiązanie sprawdza się lepiej w ciepłych domach niż w zimnych, ponieważ trzeba siedzieć w wannie w zimnych, wilgotnych warunkach, aż woda wypłynie. Mechanizm blokady drzwi może się zepsuć, umożliwiając otwarcie wanny, gdy w wannie wciąż jest woda. Te problemy prawdopodobnie zostały rozwiązane w ciągu ostatnich 15 lat, ale wydawały się nie do naprawienia. Ogólnie rzecz biorąc, klienci byli zadowoleni.