Domy modułowe – charakterystyka, wady i zalety
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Domy modułowe to konstrukcje, które powstają z połączenia kilku, kilkunastu gotowych, dużych elementów, które wytwarzane są w fabryce, a składane... Domy modułowe – charakterystyka, wady i zalety >>
Redakcja
-
piotrgurek
- Początkujący

Same plusy moim zdaniem. Na wszystkie wymienione wady da się znaleźć rozwiązania.
Re: Domy modułowe – charakterystyka, wady i zalety
No nie do końca - minusem jest cena. Dom modułowy o metrażu 140 m2 będzie tak z 50% droższy od domu np. z Porothermu. Dlatego domy modułowe są najczęściej o niewielkim metrażu, żeby cenowo dało się je porównywać do klasycznych technologii.
-
Przemek Smart
- Początkujący

Tutaj się nie zgodzę z m_rybka. Domy modułowe są wykonywane w różnych wielkościach. Domki mogą być wykonane nawet z parunastu modułów. Wszystko zależy od klienta i jego upodobań. Jak ktoś szuka nowoczesnych domów modułowych zapraszamy do kontaktu z firmą Smart Mod.
Ja zaufałem firmie budowlanej z Katowic JW Budownictwo, która przekonała mnie do budowy domu jednorodzinnego w technologii prefabrykowanej, dzięki której zaoszczędzimy na energii. I nie mylili się. Grzejemy o połowę mniej, bo keramzyt posiada tak świetną izolacyjność cieplną.
Najlepsze kompozyty z keramzytu można nabyć od KROSBUD. Budując swój dom zakupiłam moduły właśnie od nich. Dokładnie wykonane, bez defektów. Z ręką na sercu polecam tego dostawcę.
-
marika3212
- Początkujący

Domki modułowe stają się coraz popularniejsze w Polsce. Mają one wiele zalet. Główną z nich jest krótki okres oczekiwania - budowa może być zrealizowana nawet w ciągu trzech miesięcy. Znam firmę, która wykonuje nowoczesne domki w atrakcyjnych cenach.
-
Vladislana
- Początkujący

Dom modułowy to innowacyjne rozwiązanie, które zyskuje coraz większą popularność. Z własnego doświadczenia mogę potwierdzić, że mają one wiele zalet, które przyciągają uwagę przyszłych właścicieli domów. Domy te budowane są w formie modułów, które są prefabrykowane w fabryce. Następnie są one dostarczane na plac budowy i montowane, co znacznie skraca czas realizacji projektu. Zamówiłem dom od tej firmy - unitbud.
Polecam każdemu! Bardzo fajne i niezawodne domy!
Polecam każdemu! Bardzo fajne i niezawodne domy!
-
Natalideimon123
- Początkujący

Mieszkam od 4 lat w domu modułowym od Unitbud, bardzo ekonomicznym i przyjaznym dla środowiska! Jest bardzo ciepły zimą! Jedną z zalet jest to, że w razie potrzeby można dodać dodatkowe moduły.
-
Natalideimon123
- Początkujący

Oto artykuł na temat domów modułowych: https://e-mieszkanie.pl/dom-modulowy-cz ... 9-16913645
-
Przemek Sliw
- Początkujący

Warto też obejrzeć jak się domy modułowe buduje i w jakich warunkach i z jakimi materiałami. Okazuje się, że często stosowane w szkieletówkach płyty OSB i MFP na podłodze to porażka.
-
hit-monkey
- Początkujący

Cześć, ostatnio rozmawiałem ze znajomym na temat domów modułowych. W pewnym momencie wspomniał o modułach z keramzytobetonu które podobno mają bardzo dobre właściwości izolacyjne. Czy ta technologia jest sprawdzona i jakie są jej ewentualne wady? Czy są w Polsce firmy które zajmują się profesjonalnie stawianiem domów modułowych z tego materiału?
Mieszkam od kilku lat w domu modułowym od northouse.pl i jestem mega zadowolona! Dom jest świetnie wykonany, ciepły zimą, a latem przyjemnie chłodny. Wszystko działa bez zarzutu, a jakość wykończenia naprawdę pozytywnie mnie zaskoczyła. Zdecydowanie polecam każdemu, kto szuka nowoczesnego i wygodnego rozwiązania na lata!
Tak, istnieją firmy w Polsce, które wznoszą domy lub budynki z keramzytu/prefabrykatów keramzytowych, również w wersji modułowej/prefabrykowanej, np. Abakon.
Możesz sprawdzić projekty domów modułowych na i od razu złożyć zamówienie, jeżeli coś Ci się spodoba. Robią domy modułowe w standardzie nowoczesnego mieszkania, sauny, domki rekreacyjne, no i oczywiście domy całoroczne, czyli to, czego szukasz.