Zabudowa jednorodzinna z zabudowie zagrodowej
Zabudowa jednorodzinna z zabudowie zagrodowej
Dzien dobry,
Rodzice chcieli przepisać mi działkę oznaczona rm, która w miejscowym planie zagopodarwoania przestrzennego jest jako zabudowa zagrodową. Jednak wczytując się w uchwałę burmistrza dopisane jest ze dopuszczalna jest budownictwo mieszkaniowe jednorodzinne..
Według urzędniczki w gminie ten zapis mówi że ja jako NIEROLNIK mogę się budować na tej działce spełniając pozostałe wymogi tam opisane..
Moje pytanie czy mogę się budować na takiej działce nie posiadając gospodarstwa rolnego?
Rodzice chcieli przepisać mi działkę oznaczona rm, która w miejscowym planie zagopodarwoania przestrzennego jest jako zabudowa zagrodową. Jednak wczytując się w uchwałę burmistrza dopisane jest ze dopuszczalna jest budownictwo mieszkaniowe jednorodzinne..
Według urzędniczki w gminie ten zapis mówi że ja jako NIEROLNIK mogę się budować na tej działce spełniając pozostałe wymogi tam opisane..
Moje pytanie czy mogę się budować na takiej działce nie posiadając gospodarstwa rolnego?
Re: Zabudowa jednorodzinna z zabudowie zagrodowej
Pogadaj z prawnikiem. Zazwyczaj baby w urzędach wiedzą tyle, ile muszą.
Ostatnio zmieniony 30 sie 2024, 7:42 przez smichalek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
exodusdust
- Początkujący

Myślę, że w tej skomplikowanej sprawie dość trudno jest ustalić prawa do użytkowania gruntów. Aby zadbać o swoje prawa, musisz skontaktować się z prawnikiem. geometry dash world
-
forkedstudious
- Początkujący

Myślę, że ustalenie prawa do użytkowania gruntów jest dość trudne w tej skomplikowanej sprawie.
smichalek pisze: 05 sie 2024, 11:49 Pogadaj z prawnikiem. Zazwyczaj baby w urzędach wiedzą tyle, ile muszą.
-
bekeanloinse56
- Początkujący

Jeśli nie masz gospodarstwa, to urząd może odmówić pozwolenia na budowę domu mieszkalnego. W niektórych przypadkach ludzie próbują obejść temat przez zmianę MPZP, warunki zabudowy, albo „symboliczne” prowadzenie działalności rolniczej, ale to już są kruczki prawne.
Najprościej: dopytaj w gminie albo u prawnika specjalizującego się w nieruchomościach. Oni od razu powiedzą, czy da się tam Infinite Craft postawić dom bez gospodarstwa, czy nie ma szans.
Sam osobiście bym nie ryzykował zakupu działki tylko w oparciu o zapis „zabudowa zagrodowa”, jeśli nie planujesz formalnie być rolnikiem.
Najprościej: dopytaj w gminie albo u prawnika specjalizującego się w nieruchomościach. Oni od razu powiedzą, czy da się tam Infinite Craft postawić dom bez gospodarstwa, czy nie ma szans.
Sam osobiście bym nie ryzykował zakupu działki tylko w oparciu o zapis „zabudowa zagrodowa”, jeśli nie planujesz formalnie być rolnikiem.
W przypadku takich skomplikowanych i profesjonalnych kwestii uważam, że konieczne jest skontaktowanie się z profesjonalistami, a w razie potrzeby opcja płatności jest lepszą opcją.
O, widzę dyskusję o zabudowie jednorodzinnej na zagrodzie! Ciekawe tematy poruszacie. Muszę zerknąć na ten przewodnik 67 Clicker – może i ja coś pobuduję!