Fotowoltaika na domu szkieletowym drewnianym (kanadyjka)
Fotowoltaika na domu szkieletowym drewnianym (kanadyjka)
Witam, posiadam pół bliźniaka wykonanego w technologi kanadyjskiej, szkieletowej, drewnianej, dwie kondygnacje plus nieużytkowe poddasze. Dom ma ok 30 lat. Zastanawiam się ostatnio nad instalacją na dachu instalacji fotowoltaicznej i tu zaczęły się moje obawy dotyczące obciążenia konstrukcji. Czy ktoś może instalował panele na podobnych domach? Czy konstrukcja drewniana, strop, wytrzymają takie obciążenie? Jak to można ewentualnie sprawdzić? Proszę o pomoc, pozdrawiam.
Re: Fotowoltaika na domu szkieletowym drewnianym (kanadyjka)
Jak chcesz mieć dobrze dobrane to najlepiej od razu się skontaktowac z jakąś firmą od pv. Od siebie mogę polecić pvprojekt.com bo ich znam i są w porządku więc wiem że na pewno pomogą 
Jesli znajdziesz firme PV, ktora podejmie sie takiej analizy daj tutaj znac - wg mojej orientacji wiekszosc firm nie ma o tym pojecia
-
robert.abramowicz90
- Początkujący

[quote="marazel"]Witam, posiadam pół bliźniaka wykonanego w technologi kanadyjskiej, szkieletowej, drewnianej, dwie kondygnacje plus nieużytkowe poddasze. Dom ma ok 30 lat. Zastanawiam się ostatnio nad instalacją na dachu instalacji fotowoltaicznej i tu zaczęły się moje obawy dotyczące obciążenia konstrukcji. Czy ktoś może instalował panele na podobnych domach? Czy konstrukcja drewniana, strop, wytrzymają takie obciążenie? Jak to można ewentualnie sprawdzić? Proszę o pomoc, pozdrawiam.[/quote]
panele nie ważą bardzo dużo, bo ok 20kg więc nie powinno się nic stać tym bardziej że ciężar rozkłada się na cały panel
panele nie ważą bardzo dużo, bo ok 20kg więc nie powinno się nic stać tym bardziej że ciężar rozkłada się na cały panel
Czy planowany montaż będzie inwazyjny (np. na hakach) czy wykorzysta rozwiązania bez ingerencji w poszycie (np. balastowe)? Stickman Hook
-
dgregories
- Początkujący

Montaż paneli fotowoltaicznych na drewnianym domu w stylu kanadyjskim może być świetnym sposobem na wykorzystanie energii odnawialnej, ale masz rację, biorąc pod uwagę implikacje konstrukcyjne. Biorąc pod uwagę, że Twój dom ma około 30 lat, kluczowe jest sprawdzenie, czy istniejąca konstrukcja wytrzyma dodatkowy ciężar paneli słonecznych. Zazwyczaj takie domy są projektowane z myślą o znacznym obciążeniu, ale to konkretny stan i projekt domu ostatecznie zadecydują o tym, co jest bezpieczne.[https://monarchconstructions.com.au/]Sydney construction company
Aby zapewnić bezpieczeństwo i zgodność z przepisami, zalecam konsultację z inżynierem konstrukcji, który oceni nośność Twojego dachu. Może on udzielić informacji na temat konieczności zastosowania wzmocnień i pomóc w poruszaniu się po przepisach budowlanych obowiązujących w Twojej okolicy. Dodatkowo, warto skonsultować się z innymi osobami, które zainstalowały panele słoneczne w podobnych domach, aby poznać ich doświadczenia i rekomendacje.
Aby zapewnić bezpieczeństwo i zgodność z przepisami, zalecam konsultację z inżynierem konstrukcji, który oceni nośność Twojego dachu. Może on udzielić informacji na temat konieczności zastosowania wzmocnień i pomóc w poruszaniu się po przepisach budowlanych obowiązujących w Twojej okolicy. Dodatkowo, warto skonsultować się z innymi osobami, które zainstalowały panele słoneczne w podobnych domach, aby poznać ich doświadczenia i rekomendacje.