Drążek do podciągania - kołki rozporowe
Re: Drążek do podciągania - kołki rozporowe
A czy jest możliwość montażu drążka do płyt G-K, przy pomocy tych wkrętów: https://www.rawlplug.com/pl/produkty/wkrety/wkrety-do-plyt-gipsowo-kartonowych? Z jednej strony boję się wytrzymałości takiej konstrukcji, z drugiej natomiast znajomy mówił mi, że u siebie tak właśnie zrobił i nic się z tym nie dzieje.
-
pawelszabla
- Aktywny

Dobre stacjonarne drążki do ćwiczeń można kupić od K Sport. Mają też bardzo dużo praktycznych drązków ściennych ale ja akurat wolałem nie wiercić w ścianie tylko ustawić sobie taki drążek normalnie oddzielnie na podłodze. Jest wygodnie stabilnie, nic się złego ze stalą nie dzieje.
Witam. Mam pytanie odnośnie kotwienia drążka do sufitu. Posiadam 8 kotw śrubowych
o średnicy fi 8, a otwory montażowe na stopach drążka mają fi 10,4 . Czy zamocowanie kotwami o takich średnicach będzie poprawne bądź muszę dopasować i kupić nowe? Te które akurat mam nie są tanie i dobrze by było je zużyć. Z góry dziękuję za odpowiedź.
o średnicy fi 8, a otwory montażowe na stopach drążka mają fi 10,4 . Czy zamocowanie kotwami o takich średnicach będzie poprawne bądź muszę dopasować i kupić nowe? Te które akurat mam nie są tanie i dobrze by było je zużyć. Z góry dziękuję za odpowiedź.
@genowef
Zależy do czego będziesz montował drążek. Jeśli będziesz montował do żelbetowego stropu to stalowe kotwy rozporowe do betonu, będą ok. Niemniej jednak pewniejszym rozwiązaniem są kotwy chemiczne (wklejane).
W przypadku mocowania do stropu gęstożebrowego powinieneś mocować się do belki żelbetowej lub żebra rozdzielczego, a nie do pustaków stropowych, ale w taki sposób aby nie przewiercić prętów zbrojeniowych, tzn. zbrojenia belek stropowych.
Jeśli mocować się będziesz do stropu z płyt kanałowych, również uważaj aby nie uszkodzić prętów zbrojeniowych lub strun sprężających płyty kanałowe. Jeśli dowiercisz się do kanałów to zamiast zwykłych kotew rozporowych, zastosuj specjalnie przeznaczone do montażu w płytach kanałowych lub kotwy chemiczne z tuleją siatkową.
Mocowanie drążka do sufitu podwieszanego, np. z płyt g-k nie będzie możliwe.
Zależy do czego będziesz montował drążek. Jeśli będziesz montował do żelbetowego stropu to stalowe kotwy rozporowe do betonu, będą ok. Niemniej jednak pewniejszym rozwiązaniem są kotwy chemiczne (wklejane).
W przypadku mocowania do stropu gęstożebrowego powinieneś mocować się do belki żelbetowej lub żebra rozdzielczego, a nie do pustaków stropowych, ale w taki sposób aby nie przewiercić prętów zbrojeniowych, tzn. zbrojenia belek stropowych.
Jeśli mocować się będziesz do stropu z płyt kanałowych, również uważaj aby nie uszkodzić prętów zbrojeniowych lub strun sprężających płyty kanałowe. Jeśli dowiercisz się do kanałów to zamiast zwykłych kotew rozporowych, zastosuj specjalnie przeznaczone do montażu w płytach kanałowych lub kotwy chemiczne z tuleją siatkową.
Mocowanie drążka do sufitu podwieszanego, np. z płyt g-k nie będzie możliwe.
-
tomaszmoryc
- Zainteresowany

Jeśli masz trochę miejsca na świeżym powietrzu to na pewno warto postawić na taką opcję jak drążek i poręcze do zewnętrznego zastosowania. Firma K-Sport ma dobry sprzęt w sensownych cenach. I te przeznaczone do stosowania na zewnątrz też będą dobrą opcją.
-
kruszynalukasz
- Początkujący

Najprostsze z możliwych rozwiązań to taki rozporowy drążek - https://www.k-sport.com.pl/product-pol-334-Drazek-rozporowy-KSSL067-K-SPORT.html. Tani, wystarczający, wystarczy porządnie zamontować. Od razu zaznaczę, że jest faktycznie porządny a nie Chińska produkcja.