Pomocy! Uciazliwe wibracje w mieszkaniu
Pomocy! Uciazliwe wibracje w mieszkaniu
Kupilismy w 2018 roku nowe mieszkanie. Jakis miesiąc temu wystapil problem, a mianowicie zaczely wystepowac wibracje i buczenie. Najbardziej odczuwalne w pokoju dziecka. Okazalo sie, ze procz mnie to samo bylo slychac i czuc u 6 innych sasiadow z mojej klatki. Byl miesiac spokoju i wibracje sa na nowo, znowu najbardziej odczuwalne w pokoju dziecka. Wylaczylismy glowny wylacznik pradu w naszym mieszkaniu, aby sprawdzic czy to nie jakieś urzadzenie u nas w mieszkaniu i nie jest to zadne urzadzenie u nas. Kiedy nachylam sie nad podloga slychac bardziej wiec mniemam, ze zrodlo jest na dole, wibracje nie sa przez caly czas tylko z krotkimi przerwami. Jakby jakies urzadzenie chodzilo, wylaczalo sie i tak w kolko. Wibracje czuc nawet jak lezy sie w lozku, jest to nie do wytrzymania. Administracja umywa rece, bo oni nie wiedza skad moze byc zrodlo. W budynku znajduja sie tez lokale uslugowe, ale nie mieszkam nad nimi. Prosze pomozcie jak to zlokalizowac, dlaczego tak sie dzieje skoro wczesniej byl spokoj? I co moze byc przyczyna tych wibracji? Konserwatorzy sprawdzali wentylatory i winde i wykluczyli to jako powod wibracji, wezel cieplny znajduje sie w drugiej klatce.
Re: Pomocy! Uciazliwe wibracje w mieszkaniu
Witam, czy udało się Pani rozwiązać problem, jestem ciekawa bo u mojej may w bloku występuje podobna sytuacja, tylko ja mam podejrzenia że sąsiad z góry uprzykrza noce, włączając urządzenia powodujące drgania. Proszę o info czy znalazła Pani pomysł na rozwiązanie tego problemu.
-
alexsutton
- Początkujący

Problem może wynikać z pracy urządzenia technicznego w innym lokalu lub części wspólnej budynku – wibracje łatwo przenoszą się przez konstrukcję. Skoro sąsiedzi też to odczuwają, warto wspólnie złożyć pisemną skargę do administracji i zażądać ekspertyzy akustycznej. W razie braku reakcji – zgłoście sprawę do nadzoru budowlanego lub sanepidu.
Brzmi to jak awaria instalacji elektrycznej budynku, być może pompy? Jeśli jest ona niezrównoważona lub wymaga konserwacji, może to być przyczyną opisanego przez Ciebie regularnego zjawiska i wyjaśniałoby, dlaczego zaczęło się to niedawno i dlaczego występuje z przerwami.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2025, 20:22 przez mamatka6, łącznie zmieniany 1 raz.
Można wziąć pod uwagę możliwość, crossy roadże źródłem drgań i hałasu może być sprzęt lub infrastruktura znajdująca się na zewnątrz budynku,
Biorąc pod uwagę szybkość, z jaką drgania rozprzestrzeniają się po budynku, problem może być spowodowany przez urządzenie techniczne działające w innym mieszkaniu lub pomieszczeniu wspólnym. Warto zlecić ocenę akustyczną i złożyć pisemną skargę do władz budowlanych, jeśli sąsiedzi również doświadczają tego problemu. Jeśli nadal nie uzyskasz odpowiedzi, możesz zgłosić sprawę do odpowiedniej instytucji nadzoru budowlanego lub sanitarnego.