Magnetyzer
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Magnetyzer
Witam.
Pewien nazwijmy go "Uczony" mówi- "jak nie chcesz miec szybko zakamienionej instalacji C.O. załóz na obiegu magnetyzer"
No i pytanie prawda czy mit?
Pewien nazwijmy go "Uczony" mówi- "jak nie chcesz miec szybko zakamienionej instalacji C.O. załóz na obiegu magnetyzer"
No i pytanie prawda czy mit?
JanG.
-
sniper
Póki co, nie ma konkretnej teorii naukowej, która opisywałaby wpływ pola magnetycznego na właściwości fizykochemiczne wody.
Jednakże obserwuje się wpływ działania takiego pola na spowolnienie wytrącania się osadów z czynnika grzewczego. Podejrzewane są o to głównie krzemiany, które podlegając wpływowi pola magnetycznego zmieniają swoją mikrostrukturę i wiążą potencjalne zarodniki osadów. Zamienia się to wszystko w zawiesinę i krąży w instalacji.
Pragnę Cię jednak uspokoić. Problem dotyczy przede wszystkim większych instalacji. W małych, domowych systemach grzewczych należy zadbać o napełnienie instalacji dobrze uzdatnionym czynnikiem i nie będzie problemów z kamieniem kotłowym.
Jednakże obserwuje się wpływ działania takiego pola na spowolnienie wytrącania się osadów z czynnika grzewczego. Podejrzewane są o to głównie krzemiany, które podlegając wpływowi pola magnetycznego zmieniają swoją mikrostrukturę i wiążą potencjalne zarodniki osadów. Zamienia się to wszystko w zawiesinę i krąży w instalacji.
Pragnę Cię jednak uspokoić. Problem dotyczy przede wszystkim większych instalacji. W małych, domowych systemach grzewczych należy zadbać o napełnienie instalacji dobrze uzdatnionym czynnikiem i nie będzie problemów z kamieniem kotłowym.
dla mniej wybrednych woda surowa z wodociągu
.
dla bardziej wymagających woda przefiltrowana (np. filtr narurowy z tworzywa z wkładem sznurkowym z polipropylenu, że nie wspomnę o bardziej zaawansowanych), a następnie zmiękczona (np. taki sam filtr narurowy, ale z innym wkładem, tj. zmiękczającym).\
Można też zastosować gotowe czynniki grzewcze, dostępne w handlu (zakłady Boryszew chociażby). Prościej mają ci, którzy są zasilani z sieci miejskiej. Mogą się napełniać bezpośrednio z niej.
Przytoczyć namiary na przykładowych producentów systemów uzdatniania?
dla bardziej wymagających woda przefiltrowana (np. filtr narurowy z tworzywa z wkładem sznurkowym z polipropylenu, że nie wspomnę o bardziej zaawansowanych), a następnie zmiękczona (np. taki sam filtr narurowy, ale z innym wkładem, tj. zmiękczającym).\
Można też zastosować gotowe czynniki grzewcze, dostępne w handlu (zakłady Boryszew chociażby). Prościej mają ci, którzy są zasilani z sieci miejskiej. Mogą się napełniać bezpośrednio z niej.
Boryszew? - masz na mysli Borygo ?czajnik pisze: Można też zastosować gotowe czynniki grzewcze, dostępne w handlu (zakłady Boryszew chociażby). Prościej mają ci, którzy są zasilani z sieci miejskiej. Mogą się napełniać bezpośrednio z niej.
Sieć miejska-czy mam rozumiec , że ich płyn jest jak najbardziej godny zastosowania?
Jezeli chodzi o systemy uzdatniania to poproszę
JanG.
Właśnie. Dokładnie to miałem na myśli pisząc o uzupełnianiu wodą surową. Zresztą sam mam tak u siebieadamis pisze:Znowu ten mityczny kamień w instalacji CO.
Ostatecznie mogę Ci podać kilka adresów www na priva. Jestem jednak przekonany, że sam też z łatwością je znajdziesz wpisując do wyszukiwarki coś w rodzaju "uzdatnianie wody". Po co miałbym komuś robić reklamę? W końcu nie płacą mi prowizji.jang pisze:Jezeli chodzi o systemy uzdatniania to poproszę
Pozdrawiam.