Rekuperacja - dobór

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Speed024
Początkujący
Początkujący

Rekuperacja - dobór

Post autor: Speed024 »

Poszukuję rekuperacji, przeprowadzam kapitalny remont domu z 1970r. o powierzchni 200m2.
Myślałem o rekuperacji firmy Evernet a dokładniej o modelu LTR 5 - Z
Co możecie mi doradzić, jakiej firmy rekuperator ?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Rekuperacja - dobór

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Dobra centrala z kompletem dobrych kanałów na dom 200m2 to koszt 10000zł
Najlepiej u nas sprawdzają się polskie centralę. Poleciłbym Alnora PremAir 350.
rekuperacja od 1989r

Speed024
Początkujący
Początkujący

Post autor: Speed024 »

Została mi doradzona rekuperacja firmy Zehnder , koszt to 30000 zł, przy 500m3

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Speed024 pisze:Została mi doradzona rekuperacja firmy Zehnder , koszt to 30000 zł, przy 500m3
Tyle kosztuje dobra wentylacja z odzyskiem ciepła + klimatyzacja. To zwykli naciągacze. I pewnie jeszcze źle wykonany projekt. PN i komfort to 20-30m3/h na osobę, a naciągacze robią wentylację na kubaturę, krotność wymian, tak jakby im większy dom, tym więcej powietrza zużywa człowiek.
Unikać ich!
rekuperacja od 1989r

januszsob73
Początkujący
Początkujący

Post autor: januszsob73 »

odświeżę ten wątek i zapytam o polecane centrale i doświadczenia jakie macie - koszty, serwisy, awarie

Joasia45
Początkujący
Początkujący

Post autor: Joasia45 »

januszsob73 pisze:odświeżę ten wątek i zapytam o polecane centrale i doświadczenia jakie macie - koszty, serwisy, awarie
Podłączam się - remontuję i chciałabym założyć - ja zastanawiam się nad 2 ofertami z różnych firm , ale chętnie poznam opinie na co zwrócić uwagę przy ostatecznym wyborze ???? Anyone ?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Joasia45 pisze:
januszsob73 pisze:odświeżę ten wątek i zapytam o polecane centrale i doświadczenia jakie macie - koszty, serwisy, awarie
Podłączam się - remontuję i chciałabym założyć - ja zastanawiam się nad 2 ofertami z różnych firm , ale chętnie poznam opinie na co zwrócić uwagę przy ostatecznym wyborze ???? Anyone ?
Obecnie najsensowniejsze , sa centrale Alnor na 3 osoby slimair 250 na 4-5 Premair 350. Z dobrym sterownikiem i z kompletem kanałów to niecałe 10000 brutto.
Załączniki
Alnor 1.jpg
89356308_2814404368652986_5152861986601566208_o.jpg
alnor 3.jpg
rekuperacja od 1989r

Awatar użytkownika
Złotowłosa
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Złotowłosa »

my mamy juz 3 rok - latem super - jest wyrazne odczucie chlodu- zima taka oszczednosc - ze nie wlaczamy ogrzewania podlogowego na gaz a wystarczy dwa razy napalic w komnku - minus - ktory taczej nie jest chyba wielkim minusem tylko tym o czym trzeba opamietac to czyszczenie filtrow i wymiana co dwa lata (lub ich czszczenie) jak dla mnie super

A jeżeli chodzi o firmę która nam montowała to jest to ta ekipa: ultra went. Oferują montaż rekuperacji w Lublinie, osobiście jestem bardzo zadowolona.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2024, 8:29 przez Złotowłosa, łącznie zmieniany 1 raz.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Złotowłosa pisze:my mamy juz 3 rok - latem super - jest wyrazne odczucie chlodu- zima taka oszczednosc - ze nie wlaczamy ogrzewania podlogowego na gaz a wystarczy dwa razy napalic w komnku - minus - ktory taczej nie jest chyba wielkim minusem tylko tym o czym trzeba opamietac to czyszczenie filtrow i wymiana co dwa lata (lub ich czszczenie) jak dla mnie super
Wentylacja nie chłodzi, a latem powoduje zaduch. Od odprowadzenia nadmiary ciepła i wilgoci latem jest klimatyzacja. Rekuperację robi się po to by nie robić ogrzewania hydraulicznego, a jak już jest, to go wyrzucić , Nie sprawdza się przy tak małym zapotrzebowaniu. A filtry się nie czyści a wymienia (1-2zł G4) poza tym jak nie chcemy filtrować to można je wyjąć.
Załączniki
111 viess.png
rekuperacja od 1989r

emsti
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: emsti »

Z zalet to oszczędność ciepła, kontrola nad przepływem powietrza w domu a dodatkowo filtracja napewno też jest na plus. Ja do tego podchodzę z pasją. Jedyny minus to chyba tylko to że bierze prąd. Może nie dużo ale takie już uzależnienie się od prądu.
Komin dodatkowo to jednak już dziurawienie połaci dachu i tworzenie mostka termicznego i potencjalnego źródła przecieku
Komin zabiera nam też więcej metrażu (który też kosztuje) i też kosztuje także te kilka tys za rekuperację to nie cuda. Raczej ta sama półka cenowa bym powiedział.
Od siebie mogę polecić dobrą firmę, która oferuje montaż rekuperacji w Warszawie aquaex.pl. Jest to firma która ma duze doświadczenie.
Ostatnio zmieniony 16 paź 2024, 8:05 przez emsti, łącznie zmieniany 1 raz.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Przy poprawnie wykonanej rekuperacji, instalacja HVAC zużywa do 15kWh/m2 rocznie, więc wentylacja znacząco prądu nie pobiera.
rekuperacja od 1989r

dansews
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: dansews »

A my mamy reku w domu
I w jednej kazience folia grzewcza, a w innej nie
Owszem jak do dużej wanny napuszcza mega ciepła wodę to chwilowo lekko zaparuje, ale zaraz ta para znika i żadna woda nie zdąży się skraplać.
Aż żałuje, ze najpierw do jednej łazienki przepłaciłam i z folia grzewcza - żeby działała to nawet jak jasno lustro musi się świecić
Dla mnie - nie warto
Ja żałuje, ze najpierw do pierwszej kupiłam z folia grzewcza akurat
Obie łazienki z oknami i nie jest to wykorzystywane nawet tam gdzie może być
Przy reku ani okna nie zaparowane przy różnicy temp, lustra chwila naprawdę jak para z wanny bo natrysk jest lekko oddalony i nie paruje z niego.
Przemyśleć jaka łazienka może
U mnie obie z oknami i dla nas to zbędny wydatek w tej jednej

Jeśli zastanawiasz się nad firmą do montażu rekuperacji polecam kontakt z niomi ultrawent.pl Firma specjalizuje się w montazu rekuperacji w Lublinie.
Ostatnio zmieniony 08 maja 2025, 11:44 przez dansews, łącznie zmieniany 1 raz.

Rankin6
Początkujący
Początkujący

Post autor: Rankin6 »

Chcesz poprawić jakość powietrza w swoim domu i jednocześnie oszczędzać na ogrzewaniu? Rekuperacja to idealne rozwiązanie, które odzyskuje ciepło z powietrza usuwanego z pomieszczeń. Dzięki temu nie tylko poprawiasz komfort życia, ale także dbasz o środowisko i redukujesz koszty eksploatacyjne. To świetna inwestycja do nowoczesnych, energooszczędnych domów.

marcinran
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: marcinran »

My jako biuro projektowe, które już jest na rynku 20 lat przeszliśmy przez wiele firm ale dla mnie pozostaje produkt centrali wentylacyjnej na rotorze najrozsądniejszym rozwiązaniem. Sprawność średnio roczna wysoka, odzysk wilgoci, brak grzałki wstępnej..
Ja osobiście używam i projektuję centrale Komfovent. Alternatywa jest jeszcze Systemair ale jest droższy. Popularne tez są ale już krzyżowe centralki Frapola. Reszta to bardzo podobne produkty... ale oprocz samego wymiennika wazne jest powierzchnia filtrów.. czy to coś wielkości łapki na mole czy moze faktycznie kwał płutna który zrobi robote i nie trzeba bezie co 2 miesiące wymieniac.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

marcinran pisze: 03 wrz 2025, 16:14 My jako biuro projektowe, które już jest na rynku 20 lat przeszliśmy przez wiele firm ale dla mnie pozostaje produkt centrali wentylacyjnej na rotorze najrozsądniejszym rozwiązaniem. Sprawność średnio roczna wysoka, odzysk wilgoci, brak grzałki wstępnej..
Ja osobiście używam i projektuję centrale Komfovent. Alternatywa jest jeszcze Systemair ale jest droższy. Popularne tez są ale już krzyżowe centralki Frapola. Reszta to bardzo podobne produkty... ale oprocz samego wymiennika wazne jest powierzchnia filtrów.. czy to coś wielkości łapki na mole czy moze faktycznie kwał płutna który zrobi robote i nie trzeba bezie co 2 miesiące wymieniac.
Dlaczego Pan oszukuje? Roto jest najlepszą centralą... to fakt, ale dla instalatora. Dla inwestora to straszne gów.... Dom wymaga paroizolacji w ścianie, bo za kilka lat będzie grzyb. Zużycie na ogrzewanie jest duże, bo wysoka sprawność odzysku jest, ale przy RH 20%!!! Nie ma nawiewu kierowanego tam gdzie ludzie, a bez tego nie da się zrobić cichej i zdrowej wentylacji z odzyskiem ciepła.
Ps. Dodam też, że płótno wykształcony człowiek powinien napisać przez ó.
Załączniki
Centrala-wentylacyjna-Komfovent-Domekt-R-400-V-Ventia.jpg
Zrzut ekranu 2025-01-02 191544.png
rekuperacja od 1989r

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”