Dzień dobry.
Czy można wykonać instalację gazową w stanie surowym otwartym (mury, dach, bez okien)?
W moim przypadku chodzi wyłącznie o instalację z szafki do kotłowni, tam postawienie roboczo kuchenki gazowej i zamknięcie tego pomieszczenia przy pomocy drzwi od zewnątrz i wewnątrz (brak okna w tym pomieszczeniu). Pozostałe pomieszczenia będą zabezpieczone folią.
Pytam, ponieważ podpisałem umowę na przyłącz, za który muszę gazowni zapłacić 15 tys zł brutto. Na umowie jest termin do lutego 2026r, a budowa się przeciąga. Stan surowy zamknięty dopiero będziemy mieć w 2028r, a do tego czasu SSO.
Gazownia nie chce przedłużyć terminu na wykonanie przyłącza, a gdy go zrobią mamy 90 dni na rozpoczęcie poboru paliwa gazowego. Stąd pytanie, czy w takiej sytuacji taka instalacja jest możliwa, zostanie odebrana itd.
Uprzedzając odpowiedzi, pytałem zarówno kierownika budowy, jak i samą gazownie. Jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskałem, tylko informacje na zasadzie, że może tak się da, a może nie, ciężko powiedzieć...
Ktoś się z tym spotkał?
Instalacja gazowa w stanie surowym otwartym
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Instalacja gazowa w stanie surowym otwartym
Ogólnie musisz wiedzieć, że instalacje gazową można miedzianą zabudowywać w pomieszczeniach zamkniętych. Jeśli natomiast wykonasz ją jako stalową spawaną lub skręcaną to nie mamy takich obostrzeń - czyli materiał po pierwsze. Drugie to fakt że instalacja będzie stała więcej niż 6 miesięcy to bedzie wymagała kolejnej próby szczelności. Następna kwestia jeśli to będzie tylko zabezpieczenie folią to jaka jest pewność ze nikt miedzi nie przytuli z budowy. Przyłącz gazowe to jedno ale instalacja to drugie .. aby gazownia mogła odebrać waszą instalacje tzn zabudować licznik musi instalacja mieć próbę szczelności oraz jeden odbiornik aby móc ja odpowietrzyć.. czyli musi oznaczać ze kocioł też musi wisiec i móc go odpalić - a z tego co rozumiem będzie to dopiero za 2 lata. Kolejny aspekt to taki że jeśli nawet powiesisz kocioł to zobligowani jesteście do odbioru gazu .. jeśli nie będzie poboru w ilości zdeklarowanej w warunkach Gazownia ma prawo Was ukarać .
liczę że jakoś naświetliłem choć trosze problematykę Marcin ERAN
liczę że jakoś naświetliłem choć trosze problematykę Marcin ERAN
Dziękuję Marcin za dokładną odpowiedź!
Zamiast kocioła gazowego planujemy na te 2 lata wstawić tylko kuchenkę gazową jako odbiornik paliwa (do odpowietrzania). Zamiast zabezpieczać folią zamkniemy kotłownię drzwiami z dwóch stron, aby dostanie się do środka nie było aż takie proste. A pozostałe pomieszczenia i tak będą puste, więc pewnie zabezpieczymy folią.
Po dwóch latach rozbudujemy instalację do kuchni, zamontujemy też kocioł gazowy itd.
Co do kary za brak zużycia zdeklarowanej ilości, to mam tego świadomość.
Zakładając powyższe założenia oraz materiał instalacji stalowy, to czy istnieje ryzyko, że taka instalacja nie zostanie odebrana przez gazownię?
Zamiast kocioła gazowego planujemy na te 2 lata wstawić tylko kuchenkę gazową jako odbiornik paliwa (do odpowietrzania). Zamiast zabezpieczać folią zamkniemy kotłownię drzwiami z dwóch stron, aby dostanie się do środka nie było aż takie proste. A pozostałe pomieszczenia i tak będą puste, więc pewnie zabezpieczymy folią.
Po dwóch latach rozbudujemy instalację do kuchni, zamontujemy też kocioł gazowy itd.
Co do kary za brak zużycia zdeklarowanej ilości, to mam tego świadomość.
Zakładając powyższe założenia oraz materiał instalacji stalowy, to czy istnieje ryzyko, że taka instalacja nie zostanie odebrana przez gazownię?
DO odbioru musicie miec :
- opinię kominiarską
- protokół szczelnosci instalacji
- i ewentualnie oswiadczneie kierownika robót gazowych o tym ze ta instalacja jest ok
jesli papiery będą, instalacja będzie wykonana poprawnie, odbiornik gazu będzie
gazownia nie ma podstawy do tego żeby wam licznika nie zabudowac.
- opinię kominiarską
- protokół szczelnosci instalacji
- i ewentualnie oswiadczneie kierownika robót gazowych o tym ze ta instalacja jest ok
jesli papiery będą, instalacja będzie wykonana poprawnie, odbiornik gazu będzie
gazownia nie ma podstawy do tego żeby wam licznika nie zabudowac.