Aranżacja kuchni
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Aranżacja kuchni
Szukam jakichś ciekawych poradników lub inspiracji, które pomogą wpaść na pomysł, jak urządzić kuchnię. Jakie dodatki polecacie? Chodzi o to, aby kuchnia była ciepła i przytulna. Znacie jakieś ciekawe strony z inspiracjami? Mam na myśli coś takiego jak np. garnki emaliowane.
Re: Aranżacja kuchni
Ja teraz zastanawiam się nad sprzętami. Właśnie jestem na tym etapie kompletowania AGD do mojej nowej kuchni i powiem szczerze, że im więcej oglądam, tym bardziej przekonuję się do płyt gazowych bez widocznego płomienia. Najbardziej przyciąga mnie Solgaz pure home, bo oprócz wyglądu naprawdę robi wrażenie łatwością użytkowania.
-
Irena Zajdel
- Początkujący

Re: Aranżacja kuchni
Jeśli chcesz, żeby kuchnia była naprawdę ciepła i przytulna, to dodatki typu „ładne garnki” są tylko wisienką na torcie – najwięcej robi tło.
Na co zwrócić uwagę:
Na co zwrócić uwagę:
- Kolor i światło. Ciepłe odcienie bieli/beżu na ścianach, drewno (albo jego dobre imitacje) i ciepła barwa oświetlenia robią więcej „przytulności” niż jakikolwiek gadżet. Warto zaplanować dodatkowe, miękkie światło pod/między szafkami, a nie tylko jedną lampę z sufitu.
- Otwarte detale. Zostaw choć jeden fragment otwartej półki na rzeczy „do życia”: kubki, słoiki z suchymi produktami, ładną deskę. Kuchnia, w której wszystko jest schowane, wygląda jak showroom, a nie miejsce, gdzie się coś gotuje.
- Tekstylia. Ściereczki, mały dywanik/chodnik, poduszki na krzesłach – to drobiazgi, ale bardzo ocieplają obraz i wygłuszają „laboratoryjny” efekt.
- Drobne stałe dekoracje. Zioła w doniczkach, misa z owocami, drewniane deski opierające się o ścianę, ceramiczne pojemniki – lepiej mieć kilka stałych, dobranych rzeczy niż co tydzień nowy gadżet.