taras sąsiada

Czy jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami ogrodu z tarasem czy malutkiego balkonu musimy się zastanowić nad aranżacją tego miejsca i doborem roślin. Tutaj znajdziesz inspiracje, ciekawe pomysły i nietypowe rozwiązania związane z tym tematem.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

lukasz032
Początkujący
Początkujący

taras sąsiada

Post autor: lukasz032 »

Dzień dobry,

Zwracam się z prośbą o pomoc i wyjaśnienie. Mój sąsiad, którego jeszcze nie miałem okazji poznać, bez żadnych ustaleń ze mną wybudował taras bardzo blisko wspólnego płotu — jak to wygląda, widać na załączonych zdjęciach.

Taras jest odsunięty od płotu jedynie o 13 cm, ma wysokość 50 cm od gruntu, natomiast płot ma 120 cm wysokości, co w praktyce oznacza, że nad tarasem pozostaje tylko 70 cm ogrodzenia.

Czy taka budowla jest zgodna z przepisami? Problemem jest też spływ wody — cała woda z tarasu będzie trafiać na mój ogródek oraz ogródek sąsiada z drugiej strony. Sąsiad zabudował tym tarasem praktycznie cały swój ogródek, ale najbardziej niepokoi mnie właśnie jego wysokość i odległość od granicy działki.

Dom jest w zabudowie szeregowej i dodatkowo za drewnianym płotem znajduje się jeszcze trzecia działka, więc sprawa dotyczy kilku właścicieli.

Czy w takiej sytuacji obowiązują jakieś przepisy ograniczające budowę tarasu? Czy na taką konstrukcję potrzebna jest zgoda wspólnoty lub sąsiadów?

Będę wdzięczny za każdą informację lub poradę, co mogę w tej sprawie zrobić.
Załączniki
IMG-20250719-WA0004.jpg
IMG-20250719-WA0003.jpg
IMG-20250719-WA0008.jpg

Solidas
Początkujący
Początkujący

Re: taras sąsiada

Post autor: Solidas »

1)
Zgodnie z Prawem budowlanym (Dz.U. 2023 poz. 682, art. 29):
Taras naziemny (do 50 cm wysokości) — nie wymaga pozwolenia na budowę ani zgłoszenia, o ile nie jest trwale związany z gruntem (np. wylewką, fundamentem).
Jednak jeśli taras: jest większy niż 35 m²,ma elementy trwałe (np. zadaszenie, balustrady, fundamenty), wpływa na warunki wodne sąsiednich działek,
to może już wymagać zgłoszenia lub pozwolenia.
2)
Choć taras jako taki nie jest wprost uregulowany w przepisach jak np. budynek, to: Budowle (np. tarasy z fundamentem lub na słupkach) powinny być lokalizowane z poszanowaniem granicy działki — co najmniej 1,5–3 m od granicy, zależnie od lokalnych przepisów (MPZP lub WZ).
13 cm od ogrodzenia to zdecydowanie za blisko — może to zostać uznane za naruszenie zasad współżycia społecznego, a nawet naruszenie Twojego prawa do prywatności i korzystania z działki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogrody, balkony i tarasy”