Witam
Proszę o pomoc w rozwiązaniu małego estetycznego problemu w łazience.
W łazience mam szare fugi które zmieniają polor pod wpływem wody. Gdy wysychają to powracają do normalnego koloru.
Czy da się coś z tym zrobić, jakoś działa mi to strasznie na nerwy.
Zastanawiam się też czy to wina złej fugi czy wina osób które fugowały
Z góry dziękuję za odp.
woda zmienia kolor fugi
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: woda zmienia kolor fugi
Niestety fugi cementowe tak mają, szczególnie gdy jest to nowa fuga.
Z czasem ten problem bedzie zanikał, mozna zaimpregnować fugę impregnatem do fug, osobiście impregnowałem środkiem do impregnacji kamienia ale trzeba tą czynność powtórzyć wiele razy aby był jakis efekt.
Z czasem ten problem bedzie zanikał, mozna zaimpregnować fugę impregnatem do fug, osobiście impregnowałem środkiem do impregnacji kamienia ale trzeba tą czynność powtórzyć wiele razy aby był jakis efekt.
dzieki 
-
stafbud
Ja miałem podobny problem z fugami tylko że u mnie wyglądało to w taki sposób.Kafelkowałem w łazience ściany i podłogę,na ścianach zwykłe płytki a na podłodze gres.Przy fugowaniu(tą samą fugą) fuga na podłodze miała całkowicie inny kolor niż na ścianie.Wyczytałem na forach że gres wpija kolor fugi,czy jest na to jakiś sposób?
ja sugeruje 10 razy zaimpregnować sopro i powinno być ok.
pozdrawiam
pozdrawiam
-
Chezakarata
- Początkujący

Pytanie nie typowo budowlane, ale mam teraz ten sam typ fugi – ciemnienie pod wpływem wody to jeszcze pół biedy, ale nieopatrznie pobrudziłam ją w jednym miejscy olejkiem i nijak nie mogę się pozbyć plamy... Czy ktoś z Was miałby może pomysł, jak to wyczyścić, nie powodując trwałych zniszczeń? Ryzykować z octem/kwaskiem cytrynowym? Nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z fugami, które tak by się zachowywały, też rozważam impregnację, ale najpierw muszę rozwiązać bardziej palący problem. Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi