Cześć, niedawno dostałem wycenę na montaż 5 nieotwieranych okien dachowych Velux (FS M08 1400x780) w naszym domu. Mamy dach dwuspadowy, ale nie mamy miejsca na dachu, więc to w zasadzie gips-karton bezpośrednio na krokwiach i blacha na górze.
Dostawa i montaż okien dachowych, w tym rolet przeciwsłonecznych Velux, wyniosły 13 740 USD, ale zaskoczył mnie oddzielny koszt 650 USD za każde okno dachowe (3250 USD) za gips-karton i spłuczkę.
Nie chcę być jedną z tych osób, które niedoceniają pracy, ale te okna dachowe, w tym rolety, kosztują około 1,5 tys. USD w sprzedaży detalicznej. W przypadku małego dachu spodziewałbym się, że 13 tys. USD obejmie gips-karton i spłuczkę, a nawet wtedy było to więcej, niż się spodziewałem, ale nie dostałem jeszcze innych wycen.
Czy ktoś jeszcze może podzielić się swoimi doświadczeniami z oknami dachowymi i czy ten koszt jest bliższy temu, czego powinienem się spodziewać?
Rozsądna wycena okien dachowych?
Re: Rozsądna wycena okien dachowych?
Dlaczego operujesz USD ? Montaż okna bez wycinania otworów to normalnie 1500 - 2500 zł. Jeśli masz przygotować otwory i później jeszcze obrobić aby woda nie lała się do środka to powiem, że wycena robocizny jest rozsądna.
geo-technika.pl
-
natalie321
- Początkujący

W rzeczywistości, podczas montażu 5 świetlików, zwłaszcza Velux FS M08, praca nie jest tak prosta, jak nam się wydaje. Mała przestrzeń, brak sufitu podwieszanego, bezpośrednio przymocowane do dachu That's Not My Neighbor czyli karton gips musi być wykonany zgodnie ze spadkiem, tworząc skrzynkę drzwiową, zapewniając izolację, antykondensację. Ponadto są warstwy wykończeniowe powierzchni. 650 USD/drzwi nie jest tanie, ale nie jest zbyt nierozsądne, jeśli wliczymy materiały i robociznę.
Hej! Faktycznie, ta wycena wydaje się dość wysoka, zwłaszcza jeśli doliczają jeszcze 650 USD za okno tylko za gips i spłuczkę. U mnie montaż trzech Veluxów z roletami (otwierane, ale bez automatyki) kosztował niecałe 10 tys. zł z wykończeniem od środka — to co prawda w Polsce, ale różnica i tak wydaje się spora.