Klimatyzacja a wentylacja
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Klimatyzacja a wentylacja
Mam pytanie trochę techniczne – czy klimatyzacja w mieszkaniu to to samo, co wentylacja? Bo nie wiem, czy jak zamontuję klimę, to wystarczy, czy trzeba coś jeszcze robić z powietrzem w środku.
Re: Klimatyzacja a wentylacja
To dwa różne tematy – klimatyzacja chłodzi (lub grzeje), a wentylacja odpowiada za wymianę powietrza.
http://www.forumbudowlane.pl/
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie da się powietrza wymienić. Do 1970r była doskonała wentylacja dyfuzyjna, która przez nieszczelności usuwała nadmiar CO2 i H2O wyrównując stężenie tych gazów w domu i poza nim.martan pisze:To dwa różne tematy – klimatyzacja chłodzi (lub grzeje), a wentylacja odpowiada za wymianę powietrza.
rekuperacja od 1989r
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wentylacja jest konieczna, a klimatyzacja nie jest wentylacją. Przy klimatyzacji konieczna jest wentylacja mechaniczna, najlepiej z odzyskiem ciepła. Gdy schładzamy, okna są pozamykane, więc brak wentylacji spowoduje choroby i złą pracę mózgu.emsti pisze:Mam pytanie trochę techniczne – czy klimatyzacja w mieszkaniu to to samo, co wentylacja? Bo nie wiem, czy jak zamontuję klimę, to wystarczy, czy trzeba coś jeszcze robić z powietrzem w środku.
rekuperacja od 1989r
Dla mnie wybór odpowiedniej klimatyzacji jest bardzo ważny i szukam przede wszystkim dobrych urządzeń. Wiecie, jaka firma może zaproponować dobre rozwiązania? Ja zerkam właśnie na ofertę Aiwa. Wydaje mi się, że ich urządzenia są warte sprawdzenia. Może ktoś z Was korzystał z usług takiej firmy?
A montowaliście klimatyzxację tylko w jednym pomieszczeniu czy w większej liczbie?
Montowałam tylko jedną, w salonie, ale to było lata temu, gdzie mało kto prywatny w ogóle miał klime. Teraz bym robiła na wszystkie pokoje, jakby mnie tylko było stać.
Napewno Aiwa nie jest topową firmą to taki noname . Kup a jak padnie to zezłomuj.. jest wielu producentów. Ja nie uważam tego za produkt warty sprawdzenia .. raczej bym omijał.agus123 pisze: 23 maja 2025, 15:37 Dla mnie wybór odpowiedniej klimatyzacji jest bardzo ważny i szukam przede wszystkim dobrych urządzeń. Wiecie, jaka firma może zaproponować dobre rozwiązania? Ja zerkam właśnie na ofertę Aiwa. Wydaje mi się, że ich urządzenia są warte sprawdzenia. Może ktoś z Was korzystał z usług takiej firmy?