Chciałbym zrobić samemu zabudowę nad kuchnią ,jako miejsce do przechowywania gratów.
Zdjęcie jest trochę ucięte ale z drugiej strony jest po prostu skośny deskowany dach. Jedyne co to pod sufitem będzie tam okap, a w zasadzie sam wyciąg poprowadzony do dachu.
Wymiary sufitu podwieszanego to 5.50m x 2.5mm. Na nim będzie dwie wiszące lampy i siedem halogenów i anemostat od rekuperacji.
Aktualnie trwają prace elektryczne, hydrauliczne, rekuperacja i klimatyzacja. Potem w planie są tynki, pewnie hybrydowe.
Pytania jakie mam to:
1.Z czego zrobić ściankę na której będzie klimatyzacja, czy tylko wzmocnić czymś w miejscu jednostki czy całą ścianę ? Jeszcze nie wiem gdzie będą skropliny ale pewnie gdzieś na zewnątrz ściany z prawej strony .
2.Czy na tych legarach które już są, mogę bezpośrednio przykręcić płyty OSB zachowując dylatacje ,czy musze robić tam jakąś kratownice z cienkich kantówek pod rozmiar płyty OSB(myślałem o płycie22mm? )
3.Czy miedzy legarami musze robić usztywnienia z jakich belek, żeby było to sztywne czy same płyty czy kratownica na górze to usztywni ?
4.Czy ścianę na której będzie klimatyzacja ,po prostu musze zrobić z jakichś profili do suchej zabudowy i GK czy jakoś inaczej? Najwyższy punkt ściany ma jakie 3m.
5.Czy ściana szczytowa musi być wytynkowana w tym pomieszczeniu na górze ,czy można zrobić tam cos innego, czy musi być ocieplona jeśli nie będzie tynku czy tynk i tyle?
6.Czy po za ociepleniem sufitu w tym przyszłym pomieszczeniu i oplytowaniu go, musze czymś wypełnić przestrzeń między sufitem podwieszanym a płytami OSB na podłodze , np tez jakaś wełna?
Jeśli o czymś zapomniałem to proszę mnie poprawić,. Na razie tyle mi przychodzi do głowy z tego zagadnienia. Z góry dziękuje, za zainteresowanie tematem, poświęconym czasem i wiedzę