Problem z wachaniem ciśnienia ( pompa głębinowa )

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

syko1992
Początkujący
Początkujący

Problem z wachaniem ciśnienia ( pompa głębinowa )

Post autor: syko1992 »

Obecnie mam zamontowaną pompę głębinową IBO SDM 3/18.

Pompa włącza się przy ciśnieniu 2.8 bara, a wyłącza przy 4.3 bara. Wiem, że zalecana jest różnica minimum 1 bara, ale gdy tyle ustawię, pojawia się cykliczne, szybkie stukanie.

Mam zbiornik przeponowy 100 l, a woda z instalacji trafia bezpośrednio do ogrodu (rura PE25) oraz do stacji uzdatniania. Te wahania ciśnienia bardzo mnie irytują i rozważam dwa scenariusze, jak to usprawnić:

1. Montaż falownika
Falownik IBO RHF 1.5
Plusy: płynna regulacja, stabilniejsze ciśnienie.
Minusy: potencjalnie większa awaryjność falownika i pompy (czytałem opinie o gorszym chłodzeniu pompy, problemach z kondensatorem rozruchowym itd.).

2. Zmiana zakresu załączania pompy + reduktory ciśnienia
Ustawienie włączania np. na 3.8 bara, wyłączania na 5.3 bara. Dodatkowo zamontowanie dwóch reduktorów ciśnienia:

- jeden ustawiony na 3.5 bara na wyjściu na ogród,
- drugi na 3 bary na instalacji domowej do stacji uzdatniania.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, sugestie i opinie — szczególnie jeśli ktoś ma doświadczenia z falownikiem IBO lub podobnym rozwiązaniem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”