Modernizacja / przerobienie oczyszczalni drenażowej na BIO

Wszystko o kanalizacji i odwodnieniu. Dział poświęcony poradom na temat najnowszym rozwiązaniom technologicznym związanymi z kanalizacją, drenażem i oczyszczaniem ścieków.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

bczyzewski045
Początkujący
Początkujący

Modernizacja / przerobienie oczyszczalni drenażowej na BIO

Post autor: bczyzewski045 »

Dzień dobry,

Moja oczyszczalnia drenażowa straciła wydajność, w zasadzie prawie w ogóle nie funkcjonuje zgodnie z założeniami. Muszę szybko zadziałać.
Znalazłem dużo materiałów dotyczących przerabiania szamb i oczyszczalni drenażowych na oczyszczalnie bio. Nie mniej - miałbym parę pytań do fachowców lub użytkowników takich oczyszczalni (bio).

I. Pytania (do poniższych założeń - II - IV):
A. Czy trzeba mieć jakiś magiczny wzór, który pomoże przeliczyć, jaką ilość powietrza dostarczać regularnie do zbiornika gnilnego, aby procesy zachodziły prawidłowo? Zastanawiam się, czy to jest proces napowietrzania, który uruchamia się 2 - 3x na dobę na 15 minut, czy temat jest bardziej skomplikowany...
B. Jak obliczyć długość (są różne rozmiary) potrzebnych napowietrzaczy na zbiornik, który ma 3m3?
C. Czy te rozsączniki można zastosować blisko płotu (jakieś ~1,5m od drogi) ale skierować je tak, aby woda nie leciała poza posesję? Czy jakiś przepis to reguluje?
D. Jakie bakterie są najlepsze do takiego zastosowania?
E. Czy czegoś nie wziąłem pod uwagę?

Założenia
II. W zakres sprzętu wchodzi:
1. napowietrzacz (rura napowietrzająca), którą montuje się wewnątrz zbiornika/osadnika
2. pompa powietrza dostarczająca tlen pod pewnym ciśnieniem do tej rury (napowietrzacza)
3. regulator/sterownik, który jest montowany w kilku wariantach, jako:
a) włącznik czasowy (prosty włącznik - uruchamia pompę na zadany czas i po nim ją odłącza od zasilania)
b) sterownik, mający 2-3 funkcje.
4. pompa wody brudnej, która - jeśli jest wyposażona w pływak - uruchamia się samoczynnie po osiągnięciu zadanego poziomu wody w zbiorniku
5. instalacja rozprowadzająca wodę
6. rozsączniki rozstawione co około 3m, które to będą rozlewać wypompowaną wodę z zbiornika głównego
7. bakterie (szczepy tlenowe i beztlenowe)

III. Zakres dokumentacji
1. W moim przypadku, kiedy mam legalną oczyszczalnię drenażową, powiedziano mi w wydziale powiatowym Wód Polskich, że nic nie muszę zgłaszać, ponieważ nie wprowadzam wody w ziemię, a rozprowadzam ją (po oczyszczeniu wewnątrz zbiornika gnilnego) po powierzchni.
2. Dla pewności, że ta zasada się stosuję w moim przypadku, napiszę prośbę o opinię, czy taka zmiana funkcjonowania rzeczywiście nie wymaga zgód
3. W sytuacji, kiedy na pkt.2 nie uzyskam odpowiedzi pozytywnej, zrobię zgłoszenie jak na standardową oczyszczalnię drenażową.

IV. Zakres prac:
1. Montaż urządzeń wewnątrz opróżnionego wcześniej zbiornika
2. Przygotowanie instalacji rozsączającej.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kanalizacja i odwodnienia”