Nagrzewnica do rekuperatora

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

tomlopez
Początkujący
Początkujący

Nagrzewnica do rekuperatora

Post autor: tomlopez »

Witam.
Mam Rekuperator Pro-vent Mistral smart 400.
Niestety instalator wprowadził mnie w błąd i nie mam nagrzewnicy wstępnej.
Nagrzewnica wstępna z Proventa kosztuje blisko 2000zł. Zastanawiam się czy nie da się zrobić tego taniej? Samą nagrzewnicę 1kW o średnicy 200mm da się kupić 350 zł. Tylko jak tym sterować? Czy gra jest warta świeczki?
Co radzicie, brać tą oryginalną czy w łatwy sposób mogę zrobić to taniej? Macie na to jakieś patenty?
Pozdrawiam,

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Nagrzewnica do rekuperatora

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Przy 4 osobach to 100-150W wystarczy, Mam rekuperację od 36 lat i nigdy nie miałem nagrzewnicy, co się dzieje?
rekuperacja od 1989r

existingmore
Początkujący
Początkujący

Re: Nagrzewnica do rekuperatora

Post autor: existingmore »

Cześć!
Dziękuję za szczegółowy opis — sprawa z brakiem nagrzewnicy wstępnej w rekuperatorze Pro-vent Mistral Smart 400 to faktycznie problem, szczególnie zimą, gdy istnieje ryzyko zamarznięcia wymiennika.

Masz rację: oryginalna nagrzewnica Pro-vent za ~2000 zł to spory wydatek. Istnieją jednak tańsze i sprawdzone alternatywy, ale trzeba zachować ostrożność przy ich projektowaniu i montażu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”