Docieplenie domu płytami warstwowymi

Trudno wątpić, że docieplenie budynku jest opłacalną inwestycją. Ale jak wykonać docieplenie budynku? Jakie materiały wybrać? Jakie są dostępne technologie? Czym się różnią? Odpowiedzi wszystkie pytania dotyczące docieplania budynków znajdziesz w tym dziale.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

TomekItal
Początkujący
Początkujący

Docieplenie domu płytami warstwowymi

Post autor: TomekItal »

Witam,

Zastanawiam się nad dociepleniem starego domu (sciany proste) płytami warstwowymi/pir 12cm ocieplenia z blachą/alu na wierzchu.

Na chłopski rozum rozumiem że można by wziąć takie płyty zamówić i przykręcić je bezpośrednio do elewacji na jakieś kołki, ewentualnie dodać klej bądz piane do lepszego przylegania.

Czy takie coś w ogóle ma sens? Czy na coś trzeba szczególnie zwrócić uwagę? W ogóle jest to dozwolone z takimi płytami? Nie mogę znaleźć w necie żeby ktoś takie coś praktykował na istniejącym domu mieszkalnym.

Proszę o wszelkie uwagi lub sugestie.

Dziekuje i pozdrawiam,
Tomek

TomekItal
Początkujący
Początkujący

Re: Docieplenie domu płytami warstwowymi

Post autor: TomekItal »

Czyli nikt nie robił...

upior
Początkujący
Początkujący

Re: Docieplenie domu płytami warstwowymi

Post autor: upior »

Chciałam ocieplić nasz dom płytami PIR, tylko nie wielowarstwowymi, okazało się, że tynkowanie jest wtedy bardziej skomplikowane. Użyłam więc tylko płyt PIR na ocieplenie podłóg.
Przy zastosowaniu płyt wielowarstwowych martwiłabym sięczy pomiędzy płytą a domem nie tworzyłaby się wilgić, śle być może niesłusznie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Docieplanie budynków”