jak montować okna? na co ? na piankę czy taśmę?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
grzegorzk14
-
Gość
Tasma na pianke???
Witam,
zamontowalismy okna na pianke i z zewnatrz beda one jeszcze odpowiednio zabezpieczone... No i wlasnie mam pytanie do ekspertow od tasmy
Czy majac okna zamontowane na pianke mozna taka tasme nakleic? I czy zarowno z zewnatrz czy tez wewnatrz? A jesli z obu stron to czy sa do tego rozne rodzaje takiej tasmy?
Z gory dziekuje za odpowiedz
zamontowalismy okna na pianke i z zewnatrz beda one jeszcze odpowiednio zabezpieczone... No i wlasnie mam pytanie do ekspertow od tasmy
Z gory dziekuje za odpowiedz
-
markusbrossi
- Początkujący

Re: jak montować okna? na co ? na piankę czy taśmę?
Witam-chodzi tu o 2 mozliwosci montazu -czy otwor okienny ma wegarek czy tez nie.W drugim przypadku bez wegarka stosuje sie roznego typu tasmy.W pierwszym wystarcza piana, szczelina pom. rama a wegarkiem od str.zewnetrznej wypelniona zostaje silikonem! Amen
-
dariaborowinka
- Zainteresowany

Nie ma co się bawić w samą pianę – tylko taśmy uszczelniające. Tesa i 3M mają solidne rozwiązania, sprawdzałam na Converting-taśm.pl i ceny są w porządku
To zależy
.
Oczywiście taśmy są lepszym rozwiązaniem ale nie wszędzie. Nie wszędzie też można użyć pianki - np. jak masz okno wysunięte w warstwę ocieplenia. Podobnie z drzwiami ale tych jest zdecydowanie mniej. Nie każdą ościeżnicę można tak wystawiać przed mur. Da się tak np. z Energy z KMT czy Termo z Wikęd. Ale już stalówek pustych w środku tak nie zamontujesz.
Oczywiście taśmy są lepszym rozwiązaniem ale nie wszędzie. Nie wszędzie też można użyć pianki - np. jak masz okno wysunięte w warstwę ocieplenia. Podobnie z drzwiami ale tych jest zdecydowanie mniej. Nie każdą ościeżnicę można tak wystawiać przed mur. Da się tak np. z Energy z KMT czy Termo z Wikęd. Ale już stalówek pustych w środku tak nie zamontujesz.
The_Me
Pustaki i pianka tak jak każdy deweloper hehehhe
Żartuję
Powiedz mi, czy to nie powinno być w gestii firmy, gdzie zamawialiście okna? Nam Oknoplast sam montował. Mają od tego ludzi kwestia umówienia terminu, na serwis to samo.