Isobooster - zamiast wełny

Hałas w mieszkaniu czy domu może znacząco obniżyć komfort mieszkania. Straty ciepła przekładają się na rachunki za ogrzewanie. Co zrobić, żeby dom był cichy i ciepły? Jak odciąć się od hałasu i płacić mniej za ogrzewanie? Porady znajdziesz tutaj.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

rafir
Początkujący
Początkujący

Re: Isobooster - zamiast wełny

Post autor: rafir »

Dole pisze:Czy na forum jest już większa ilość użytkowników isoboostera?
Może ktoś się podzieli opiniami, bo właśnie czeka mnie decyzja co kupić na ocieplenie między krokwiami.
Dzięki serdeczne.
Ociepliłem poddasze w swoim domu w 2014roku. Jestem bardzo zadowolony.
Zaoszczędziłem 20cm. Między krokwie dałem 2xT2 i na królowie 1xT1.
Na szczyty (dom drewniany) też dałem 1xT1. Robi super robotę w zimę i Lato.
W tym roku kolejny dach też będę robił isoboster . Pozdrawiam serdecznie wszystkich.

Jaro64
Początkujący
Początkujący

Post autor: Jaro64 »

Czy maty izolacyjne można zastosować do docieplenia na zewnątrz dachu płaskiego krytego papą termozgrzewalną ? Czy przykryć ewentualnie tą matę ? Może guma w płynie byłaby odpowiednia . Mój dom to budynek parterowy stawiany w latach sześćdziesiątych.
Jaro64

Atena*76
Początkujący
Początkujący

Post autor: Atena*76 »

Bardzo mnie interesuje temat zastosowania mat Issobooster, w związku z koniecznością przeprowadzenia termoizolacji domu zakupionego na rynku wtórnym. Kapitalny remont pierwsi właściciele przeprowadzili w 2005 roku. Ze strychu zrobiono użytkowe poddasze, docieplone wełną mineralną, na ścianach płyty karton gips. Konstrukcja dachu jest w związku z tym lekka, dach jest kryty blachodachówką, jednak ocieplenie nie spełnia swojej roli: zimą jest po prostu bardzo zimno (docelowo doprowadzić chcemy grzejniki, połączone z instalacją na dole); główne źródło ogrzewania to piec zgazowujący drewno (kotłownia na zewnątrz) oraz solary (oczywiście spełniają swoją rolę tylko w okresie kiedy świeci słońce). Dodatkowe źródło ciepła to kominek z rozprowadzeniem (wentylator rozprowadza ciepłe powietrze do pomieszczeń na piętrze).
Ponieważ temat nie jest nowy, poszukuję osób, które skorzystały z tego rozwiązania i mogą się podzielić opiniami na temat, jak się u nich ono sprawdziło, i czy są zadowoleni z wyboru.
Czy naprawdę jest to skuteczne? Czy rzeczywiście mają w domach tak, jak zapewnia o tym producent tych materiałów??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Izolacje termiczne i akustyczne”