Smród wędzarni z kominka.

Komin jest nieodłączną częścią systemu ogrzewania i wentylacji - odprowadza spaliny i dym wytwarzany przez domowy sprzęt. O tym jaki wybrać komin zależy od sposobu ogrzewania domu. Jeżeli chcesz dowiedzieć się wszystkiego o systemach kominowych koniecznie wejdź do tego działu.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

paca
Początkujący
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: 29 paź 2006, 10:56
Lokalizacja: Warszawa-okolice

Smród wędzarni z kominka.

Post autor: paca »

W kominku raz palę raz nie. Kiedy nie palę- następnego dnia ( szczególnie przy wilgotnej pogodzie) do wnętrza schodzi intensywny smród wędzonki. Kominek ( zamknięty ) jest na parterze . Nad nim piętro nie ogrzewane ( nie skonczone ). Komin ok 9-10 m z cegły klinkier dziurawka nie bardzo starannie wykonany. Szerokość kanału 1,5x1,5 cegły. Od czasu do czasu sam go czyszczę. Osadu wówczas niewiele ale kanał wewnątrz czarny lśniący. Pali się brzozą oczywiście niedosuszoną i przy przymkniętym szybrze. Wiem że powinno być inaczej ale tak krawiec kraje...Czy ktoś ma jakiś pomysł bo oprócz przykrości to domyślam się że jest to również szkodliwe ? :cry:

Awatar użytkownika
marcinradom
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 953
Rejestracja: 04 cze 2006, 9:44
Lokalizacja: dach.radom.pl
Kontakt:

Post autor: marcinradom »

po pierwsze: kominy powinny być wznoszone z cegły pełnej. cegły nie pełne nie nadają się do tego.
po drugie: wędzonką zalatują kominy, w których z jakichś względów pojawia się wilgoć, która w połączeniu z sadzą powoduje powstawanie kreozolu, który potrafi przeniknąć przez ściany komina, a dodatkowo jest rakotwórczy. kreozol właśnie ma mocny zapach wędzonki. przeżyłem to sam, gdy okazało się że ekipa budująca mój dom wstawiła wkład kominowy do góry nogami, a właściwie kielichem do dołu. spowodowało to przesiąknięcie komina w okolicach łączeń odcinków wkładu. jedyną rada na to okazało się zamontowanie kolejnego, już stalowego wkładu. dodatkowym zabezpieczeniem przed powstawaniem tego śmierdzącego związku jest ocieplenie komina w pomieszczeniach nie ogrzewanych i powyżej połaci dachowej. zabieg taki zapobiega zbytniemu wyziębianiu komina, co skutecznie eliminuje powstawanie sporych ilości pary wodnej wewnątrz komina. dodatkowym minusem jest duża ilość cykli ogrzewania i wyziębiania się komina spowodowana sporadycznym paleniem w kominku.
pozdrawiam

paca
Początkujący
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: 29 paź 2006, 10:56
Lokalizacja: Warszawa-okolice

smród wędzarni......

Post autor: paca »

Dzięki za cenne uwagi. Swoja drogą szkoda że nie ma czegoś takiego jak przysłona na komin która mozna by zdalnie lub automatycznie zamykać kiedy się nie pali. Uchroniłoby to komin przed wchodzeniem wilgoci do wewnątrz. Taki nieużywany komin powoduje chyba też spore straty ciepła w zimie.

Awatar użytkownika
Rom-Kon Remonty
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 59
Rejestracja: 20 lut 2007, 23:52
Lokalizacja: okolice Warszawy

Post autor: Rom-Kon Remonty »

Wilgoć w kominie jest wykraplana z dymu(spalin). Zamknięcie takiego przewodu po skończonym paleniu będzie jeszcze gorszym rozwiązaniem. Lepiej pozostawić otwarty i niech przesycha a w pokoju też przyda się wentylacja... więc ja bym na siłę nie zamykał komina...
Rom-Kon

skyres
Aktywny
Aktywny
Posty: 108
Rejestracja: 27 maja 2024, 10:19

Re: Smród wędzarni z kominka.

Post autor: skyres »

Zastanawiam się nad kupnem domowej wędzarni, ale kompletnie nie wiem, czy to się opłaca i czy nie jest z tym za dużo roboty. Chciałbym wędzić głównie mięsa i ryby, ale nie mam doświadczenia. Czy to jest trudne do ogarnięcia, czy raczej każdy sobie z tym poradzi?

emsti
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 344
Rejestracja: 02 sty 2016, 10:37

Re: Smród wędzarni z kominka.

Post autor: emsti »

Sam miałem podobne dylematy, ale zdecydowałem się na zakup i nie żałuję. Wędzenie wcale nie jest takie trudne, jak się wydaje, a smak domowych wyrobów jest nie do porównania z tym, co kupisz w sklepie. Najważniejsze to wybrać dobrą wędzarnię – najlepiej taką, która ma odpowiednią regulację temperatury i dobrą izolację. Jeśli dopiero zaczynasz, lepiej postawić na coś gotowego, zamiast kombinować z budową własnej, bo to może być kłopotliwe. Możesz zerknąć tutaj: https://pietrzykwedzarnie.eu/, mają gotowe rozwiązania i sporo przydatnych informacji.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kominy, Systemy kominowe”