Dzień dobry,
Postaram się opisać sytuacje podczas wykończenia mieszkania. Proszę o opinie.
Odebrałem mieszkanie w stanie deweloperskim i zacząłem od demontażu grzejników i instalacji ogrzewania podłogowego. Wylewka już była wylana na podłożu, więc konieczne było frezowanie. Wylewka ma grubość 5cm.
Zostały wyfrezowane tunele o głębokości 20mm, a następnie umieszczona rurka 16mm. Tunele zostały wypełnione masą wyrównawczą. Na takim podłożu chcę położyć panel winylowy z podkładem mineralnym. Szacujemy, że grubość masy wyrównawczej to około 4mm.
I tu zaczynają się schody...
Rozmawiałem z przedstawicielem salonu paneli, który wcześniej był obejrzeć podłoże, a następnie skonsultował się z działem technicznym firmy Quick Step (z tej firmy chce panele winylowe). Pan techniczny powiedział, że kategorycznie odradza montaż paneli winylowych na takim podłożu, ponieważ grubość wylewki między rurką/ogrzewaniem podłogowym a panelem powinna być minimum 2cm, a jest około 4mm i że może to niekorzystanie oddziaływać na panel. Zaznaczam, że ogrzewanie podłogowe jest sterowane z jednego sterownika, którym ustawiam jedną temperaturę na całe mieszkania.
Proszę o opinię, czy to ma znaczenie, czy faktycznie nie jest możliwe ułożenie paneli bez wcześniejszego zwiększenia wylewki do 2cm. Może ktoś już miał podobny przypadek.
Z góry dziękuje za pomoc
Panel winylowy a ogrzewanie podłogowe metodą frezowania
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Panel winylowy a ogrzewanie podłogowe metodą frezowania
Dzień dobry,
Jak skończyła się historia? chyba nie na wylewce 2cm, co i tak nie jest najtrudniejszym do zrealizowania pomysłem, bo wg. niektórych specjalistów potrzebne jest 4cm nad rurkami, czyli wylewka powinna mieć 3.5cm, nawet do paneli klikanych winylowych.
Zastanawia mnie kto robi coś takiego, przy sporej ilości firm robiących ogrzewanie frezowane, jaka jest robiona podłoga po takim frezowaniu, nie sadzą aby przy każdym takim ogrzewaniu lana była wylewka 2 czy 3.5cm. Może wypowiedzą się ludzi, którzy robili takie ogrzewanie.
Jak skończyła się historia? chyba nie na wylewce 2cm, co i tak nie jest najtrudniejszym do zrealizowania pomysłem, bo wg. niektórych specjalistów potrzebne jest 4cm nad rurkami, czyli wylewka powinna mieć 3.5cm, nawet do paneli klikanych winylowych.
Zastanawia mnie kto robi coś takiego, przy sporej ilości firm robiących ogrzewanie frezowane, jaka jest robiona podłoga po takim frezowaniu, nie sadzą aby przy każdym takim ogrzewaniu lana była wylewka 2 czy 3.5cm. Może wypowiedzą się ludzi, którzy robili takie ogrzewanie.
Re: Panel winylowy a ogrzewanie podłogowe metodą frezowania
Cześć, podpinam się do pytania kolegów.
Czy ktoś montował panele winylowe na ogrzewanie podłogowe, ale frezowane i podzieli się doświadczeniem?
Czy ktoś montował panele winylowe na ogrzewanie podłogowe, ale frezowane i podzieli się doświadczeniem?