Brak podwaliny pod dużym oknem typu fix

Asortyment okien i drzwi jest tak duży, że wybór jest naprawdę trudny. Do tego montaż, konserwacja, czasem naprawy. Z tego działu możesz dowiedzieć się czym różnią się poszczególne typy i modele, jak wybrać odpowiednie okna i drzwi do Twojego domu i mieszkania, jak je prawidłowo osadzić, konserwować i co robić jeśli pojawią się jakieś problemy.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

borowskitube
Początkujący
Początkujący

Brak podwaliny pod dużym oknem typu fix

Post autor: borowskitube »

Dzień dobry,
Zakupiłem dom, w którym wybiłem otwór okienny, który był w nim pierwotnie przewidziany, jednak później został zamurowany.
W związku z tym, że otrzymałem okno, które pierwotnie zostało zakupione, musiałem zorganizować montaż na własną rękę (nie przez producenta).
Nie mając pojęcia o temacie, posłuchałem wykonawcy i zrobił to tak, że wykuł otwór od wewnątrz, nie usuwając ocieplenia z zewnątrz, a następnie podkuty został porotherm poniżej wylewki, do warstwy izolacji poziomej ściany.
Na izolację poziomą ściany została wylana wylewka betonowa, a następnie usunięte zostało z zewnątrz ocieplenie i na klinach i osadzone zostało okno (200kg) i zapianowane,
Wygląda na to, że nie została zastosowana żadna podwalina pod oknem. Czy taki montaż można jeszcze jakoś poprawić aby zniwelować mostek termiczny od spodu i uniknąć przemarzania? Czy tutaj na plus wpływa to, że do gruntu jest około 50-60cm?
Bardzo proszę o poradę.
Załączniki
IMG_8848.jpg

theme
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Brak podwaliny pod dużym oknem typu fix

Post autor: theme »

Moim zdaniem powinna być podwalina ale nie da jej się wstawić do zamontowanego już okna. To samo tyczy się drzwi. Jak masz tak robić to mija się to z celem. Zwyczajowo poprawia się to tak, że wyjmujesz okno/drzwi, wstawiasz podwalinę i montujesz całość od nowa. Przy o wiele lżejszych drzwiach np. popularnym Wikędzie widziałem wiele takich prób ratowania sytuacji i nie kończyły się one dobrze. Drzwi osiadały nierówno, skrzydło opadało a to wina właśnie złego montażu i późniejszego podłożenia belki z Klinarytu pod zamontowane już drzwi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Okna i drzwi”