Hałas windy w całym mieszkaniu

Hałas w mieszkaniu czy domu może znacząco obniżyć komfort mieszkania. Straty ciepła przekładają się na rachunki za ogrzewanie. Co zrobić, żeby dom był cichy i ciepły? Jak odciąć się od hałasu i płacić mniej za ogrzewanie? Porady znajdziesz tutaj.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

mmwwon
Początkujący
Początkujący

Hałas windy w całym mieszkaniu

Post autor: mmwwon »

Dzień dobry.
W mieszkaniu w bloku z 2022 roku słychać każdy przejazd windy, nie ważne, czy winda przejeżdża przez moje pietro, w każdym z pomieszczeń słyszę huk silnika, otwieranie i zamykanie drzwi. Nie był to problem od początku, pojawił się trzy miesiące temu. Mieszkanie nie znajduje się obok szybu windowego. Jaki może być powód nagłego słyszenia tych dźwięków? Są tak uciążliwe, że jeżeli ktoś jedzie nocą winda, ja to słyszę i się budzę.

Dodam, że nikt inny nie ma takiego problemu. Tylko w moim mieszkaniu są odczuwalne te głosy. Ponad to pojawiły się, gdy sąsiadka piętro wyżej się wprowadziła. Pode mną nadal nikt nie mieszka, a mieszkanie jest w stanie deweloperskim, mieszkanie obok mnie, które sąsiaduje z szybem, też nie jest zamieszkane i Jest puste, a dwa piętra nade mną rozpoczął się remont.

Czy ktoś z państwa miał podobny problem i wie, w jaki sposób pozbyć się uciążliwych dźwięków?

Pozdrawiam

Magda7777
Początkujący
Początkujący

Re: Hałas windy w całym mieszkaniu

Post autor: Magda7777 »

Dzień dobry, mam dokładnie taki sam problem . Czy u Państwa się jakoś rozwiązał ?

amikuc
Początkujący
Początkujący

Post autor: amikuc »

Magda7777 pisze: 08 lis 2025, 22:20 Dzień dobry, mam dokładnie taki sam problem. Czy u Państwa się jakoś rozwiązał ?
Miałem identyczny problem, nagły, uciążliwy hałas silnika windy i stukanie drzwi, odczuwalne głównie w moim mieszkaniu. Po długim szukaniu przyczyny okazało się, że winowajcą było zatkanie jednego szybu wentylacyjnego (pode mną), piętro niżej. Nie jestem w stanie wytłumaczyć technicznie, jak to się stało, ale to zaburzenie w wentylacji spowodowało rezonans akustyczny w kanałach konstrukcyjnych bloku, które nagle zaczęły przenosić dźwięki z szybu windowego.

Magda7777
Początkujący
Początkujący

Dziękuję za podpowiedź - czy po udrożnieniu tej wentylacji hałas całkowicie ustąpił ?

Magda7777
Początkujący
Początkujący

Dziękuję za podpowiedź - czy po udrożnieniu tej wentylacji hałas całkowicie ustąpił ?

W jaki sposób to zostało odkryte ? Czy to serwis windy znalazł tą przyczynę ?

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Izolacje termiczne i akustyczne”