Przebudowa budynku gospodarczego na mieszkalny
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
marta23-88
- Początkujący

Przebudowa budynku gospodarczego na mieszkalny
Witam, na mojej dzialce znajduje sie budyneg gospodarczy - kiedys obora, obecnie nieurzytkowany, chcialabym go "przerobic" na budynek mieszkalny z poddaszem. jak mam sie do tego zabrac, czy potrzebne sa jakies pozwolenia? dodam ze budynku nie chce powiekszac, rozbudowywac na dzialce - jedynie podniesc dach aby zaadaptowac poddasze jak i zagospodarowac parter. Gdzie mam sie zglosic po kolei?
Re: Przebudowa budynku gospodarczego na mieszkalny
Nic nie mósiż. Bódój w gurem i nie pżejmój siem konzekwencjami.
Re: Przebudowa budynku gospodarczego na mieszkalny
Podłącze się do tematu. Moja sytuacja jest praktycznie taka sama. Mam na działce starą oborę, blisko od 15 lat nie ma żadnych zwierząt hodowlanych, no może poza myszami
Budynek ma wymiary zewnętrzne 12x5,5m. Jest wykonany z pustaków żużlaków. Posiada strop betonowy, lecz nie jestem przekonany do trwałości, solidności tego stropu. I pytania są takie:
1. Czy można usunąć ten strop bez uszkodzeń ścian i montaż stropu drewnianego, lżejszego?
2. Czy można podnieść budynek troszkę aby zaadaptować poddasze na użytkowe?
Dodam, że do budynku podłączona jest woda oraz prąd. Więźba dachowa jest w dobrym stanie, lecz i tak planowałbym wymianę pokrycia bo obecnie na dachu są płyty z azbestu, takie pofalowane.
Będę wdzięczny za każdą odpowiedź
1. Czy można usunąć ten strop bez uszkodzeń ścian i montaż stropu drewnianego, lżejszego?
2. Czy można podnieść budynek troszkę aby zaadaptować poddasze na użytkowe?
Dodam, że do budynku podłączona jest woda oraz prąd. Więźba dachowa jest w dobrym stanie, lecz i tak planowałbym wymianę pokrycia bo obecnie na dachu są płyty z azbestu, takie pofalowane.
Będę wdzięczny za każdą odpowiedź