Listwa LED przestała świecić

Aranżacja wnętrz to także odpowiednie światło. Prawidłowe rozmieszczenie oświetlenia w pomieszczeniach mieszkalnych jest bardzo istotną kwestią. Sprawdź jakie oświetlenie będzie najlepsze do Twojego wnętrza.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

tas23
Początkujący
Początkujący

Listwa LED przestała świecić

Post autor: tas23 »

Cześć,
Mam 2 lampy z listwami LED. Niestety świecą bardzo mocno (na oko każda ma z 7-8 mb listew LED). Pomyślałem: rozbiorę, może coś zaradzę.
Moim oczom ukazały się dwa zasilacze i takie dziwne listwy z punktami świetlnymi. Wg zasilacza wszystko 50-72W. Listwy są połączone kabelkami ze złączkami.
Pomyślałem drugi raz: odłączę połowę listew, będzie świeciło dwa razy słabiej. Tak też zrobiłem. Po podłączeniu do prądu nic się już nie świeci...
Zmierzyłem prąd, do zasilaczy dochodzi 230ACV, a wychodzi 314DCV, ale listwy nie świecą nawet po powrocie do poprzedniej konfiguracji, czyli identycznym podłączeniu wszystkich listew.
Tutaj kilka zdjęć https://photos.app.goo.gl/5E2eRZLit74gccNJ9
Pomocy:)
Marcin

tas23
Początkujący
Początkujący

Re: Listwa LED przestała świecić

Post autor: tas23 »

Dla potomnych:
- zasilacz ma dwie linie i jeśli każda z nich ma świecić równomiernie, to ilość diodek podłączonych do obu linii musi być bardzo zbliżona.
- każdą linię należy zamknąć zworką:) To jest kluczowe, bez tego w ogóle nie świeci.
Dziękuję za uwagę:)
Marcin

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wnętrz”