Materiał na podbudowe

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Andrzej12341
Początkujący
Początkujący

Materiał na podbudowe

Post autor: Andrzej12341 »

Witam, w projekcie mam podbudowę piaskowo żwirową, z tym że tej podbudowy będzie około 300 ton, a w mojej okolicy cena tego kruszywa to około 90 zł tona czyli wychodzi 27 tys za samo kruszywo. Czy można zrobić podbudowę czymś tańszym czy musi być tak jak w projekcie i czym ewentualnie zastąpić te kruszywo? Z góry dziękuję za odpowiedź.

smichalek
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Materiał na podbudowe

Post autor: smichalek »

Do transportu wypożyczacie pojazd czy korzystacie z usług firm, które wam to sprzedają?
Są np. oni - grot-transport.com.pl
Zapewniają usługi transportowe w Łodzi. Czy warto?

Voyager2550
Zainteresowany
Zainteresowany

Re: Materiał na podbudowe

Post autor: Voyager2550 »

Andrzej12341 pisze:Witam, w projekcie mam podbudowę piaskowo żwirową, z tym że tej podbudowy będzie około 300 ton, a w mojej okolicy cena tego kruszywa to około 90 zł tona czyli wychodzi 27 tys za samo kruszywo. Czy można zrobić podbudowę czymś tańszym czy musi być tak jak w projekcie i czym ewentualnie zastąpić te kruszywo? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Myślę, że chodzi głównie o podbudowę, która będzie przepuszczalna. U nas mogliśmy wybrać pomiedzy piachem zasypowym który się średnio zagęszcza w porównaniu do pospółki. Ostatecznie mamy głównie pospółkę a w górnej warstwie kierownik namówił nas do tańszego piachu zasypowego. Także proporcje 70% / 30 %. Wszystko zagęszczone 500 kg zagęszczarką i na tym robiliśmy dopiero płytę.
Odcinek 2.png
Filmik:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundamenty”