Wygłuszenie podłogi na poddaszu.
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Wygłuszenie podłogi na poddaszu.
Witam
Podłoga na poddaszu w moim domu wykonana jest w lekkiej konstrukcji tzn. na legarach rozstawionych co 70 cm jest przykręconapłyta osb gr 25mm. Niestety gdy chodzi się na poddaszu, na dole słychać każdy najlżejszy kroczek. Jest jakiś sposób na zminimalizowanie przenoszenia tych dźwięków. Dodam, że poddasze nie jest jeszcze wykończone, tylko ocieplone skosy + przykręcona płyta gk i zrobiona ścianka kolankowa.
Będę wdzięczny za wszelkie porady.
Podłoga na poddaszu w moim domu wykonana jest w lekkiej konstrukcji tzn. na legarach rozstawionych co 70 cm jest przykręconapłyta osb gr 25mm. Niestety gdy chodzi się na poddaszu, na dole słychać każdy najlżejszy kroczek. Jest jakiś sposób na zminimalizowanie przenoszenia tych dźwięków. Dodam, że poddasze nie jest jeszcze wykończone, tylko ocieplone skosy + przykręcona płyta gk i zrobiona ścianka kolankowa.
Będę wdzięczny za wszelkie porady.
Sowman
Re: Wygłuszenie podłogi na poddaszu.
Witam
Taka podłoga działą jak pudło rezonansowe aby to zminimalizowac - radze szczelnie wypełnic przestrzen miedzy legarami wełna mineralna a na same legary ułozuc grube pasy filcu lub pianki tłumiacej drgania i dopiero krecic płyte osb
Taka podłoga działą jak pudło rezonansowe aby to zminimalizowac - radze szczelnie wypełnic przestrzen miedzy legarami wełna mineralna a na same legary ułozuc grube pasy filcu lub pianki tłumiacej drgania i dopiero krecic płyte osb
Adaptacje -Remonty-Wykonczenia
Bricki
Bricki
Witam
Adaptacje -Remonty-Wykonczenia
Bricki
Bricki
Mogę podać kontakt do człowieka zajmującego się wibroizolacjami, izolacją akustyczną a także matami (takimi jak pod panele) na pewno mógł by coś doradzić. Nie zaszkodzi zadzwonić.
Bartosz Grelewski
Tel: +48 505 247 397
pozdrawiam
Michał
Bartosz Grelewski
Tel: +48 505 247 397
pozdrawiam
Michał
Sam mam ten sam problem.Planuje urządzić swój kat na strychu - a jakże! Ale coś mi nie podoba się wygłuszenie, które mamy, bo przy chodzeniu coś tam trzeszczy no i tez odgłos tupania słychać piętro niżej dość mocno - moim zdaniem (wiecie taki pusty odgłos na stropie drewnianym) no i zaczęłam delikatnie ściągać panele i patrzę a tam pod podkładem tylko te płyty i teraz pytanie co s tym fantem zrobić?
https://www.siniat.pl/pl-pl/projekty/st ... kochlonne/
Brałem pod uwagę montaż płyt dźwiękochłonnych od Siniat.
https://www.siniat.pl/pl-pl/projekty/st ... kochlonne/
Brałem pod uwagę montaż płyt dźwiękochłonnych od Siniat.